Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

На 3 юни ще бъдe открита изложбата с картини на Гунаропулос

На 3 юни ще бъдe открита изложбата с картини на Гунаропулос

В същия ден ще бъде открит и паметник на художника, дело на скулптура Митко Гълъбов.

От този уикенд Созопол ще бъде домакин на постоянната експозиция „Триумф на светлината“, която ще представи оригинални картини на родения в морския град Йоргос Гунаропулос, както и негови лични вещи. Картините, които ще останат част от културно-историческото наследство на града, са 8 на брой и са дарение на Художествената галерия от внучките на твореца – Деспина и Мария.

Изложбата с произведения на Гунаропулос в Созопол ще бъде открита в 17:30 ч. на 3 юни и е част от програмата на франкофонския фестивал „Солей“. В същия ден ще бъде открит и паметник на художника, дело на скулптура Митко Гълъбов. Всички тези инициативи се осъществяват с подкрепата на Община Созопол и благодарение на даренията, постъпили от частни лица и организации.

Гунаропулос е роден през 1889 година в Созопол и е шестото, последно дете в семейството. През 1904 година емигрира със семейството си в Гърция. Гунаропулос полага изпити и влиза да учи в Атинската школа за изящни изкуства. През 1975 година гръцката Национална художествена галерия го награждава за огромния му принос към изкуството.Гунаропулос имал уникален стил. 

Париж в началото на 20 век допринася за отказа му от академичността, но и от импресионизма и създаването на напълно личен маниер на рисуване, който не е лесен за класифициране и категоризиране. Неговите картини са трансцендентни: безплътни форми, нарисувани с няколко линии, които се губят в мечтателни тонове на синьо, жълто-червено и лилаво. В творбите на Гунаропулос женски фигури, дървета, натюрморти с риби и стриди са съчетани с приказни поетични видения. Дори неговите портрети, направени с въглен или молив, имат мимолетния характер на сън.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега