Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 2 млрд. лева дължат общините и държавата на строителния бранш

Над 2 млрд. лева дължат общините и държавата на строителния бранш

Камара на строителите в България нададе пореден вик за помощ. Браншът организира в Бургас среща, на която още веднъж да алармира за критичното състояние на стотици фирми, докарани до ръба на фалита. На поканата откликнаха кметът Димитър Николов, заедно с народните представители Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

Камара на строителите в България нададе пореден вик за помощ. Браншъторганизира в Бургас среща, на която още веднъж да алармира за критичнотосъстояние на стотици фирми, докарани до ръба на фалита. На поканата откликнахакметът Димитър Николов, заедно с народните представители Лиляна Павлова иИвелина Василева.

По време на срещата стана ясно, че строителните фирми, изпълняващидоговори основно по оперативните програми “Околна среда” и “Регионалноразвитие”, не са получавали заплащане от месец февруари тази година. Спрени сасредства по Програма за развитие на селските райони, блокирани са и средстватапо програма ФЛАГ.

“При днешния ни разговор стана ясно, че неразплатените европейскисредства вече минават числото 2 милиарда лева, тъй като има и много изпълнениобекти, които не са актувани. Строителите се сърдят на нас, но аз искам да заявяот името на всички кметове, че Общините нямат вина в тази ситуация. Дватамилиарда висят като воденичен камък и на вашия, и на нашия врат. Общините истроителите са като скачени съдове – ако фалират едните, фалират и другите.Заплашени от съкращаване са 70 000 български работници, от тях 90 % са мъже иглави на семейства. Вече е време не за разговори, а за конкретни действия”,каза кметът Николов.

“Или трябва да намерим решение, или много градове ще останат разкопани инедовършени. В националния бюджет реални буфери няма. Отишлото си правителствооставя тежко наследство”, смята Лиляна Павлова.“Най-драстичен е казусът с ОПОС – там дължимите суми са за над милиард.Рисковете са грандиозни”, допълни Ивелина Василева.

Според Николов, Павлова и Василева, служебното правителство трябва давлезе в незабавна активна комуникация с Европейската комисия, за да се търсиразмразяване и гъвкавост при сроковете. Те поискаха от Камарата на строителитедетайлна справка за положението на всички застрашени фирми и дължимите им суми,за да излезе наяве реалното положение. Но, каквото и да се направи в тозимомент, възобновяване на плащанията е възможно най-рано през ноември и то приедна особено активна роля на държавната власт у нас.

Наред с всичките си други оплаквания, строителите сигнализираха, че вечене им се признава банковата гаранция от една конкретна банка, което гипринуждава да търсят нови пари и да правят поредна ипотека.Най-големите застрашени проекти със спряно финансиране в Бургас саРегионалното депо за отпадъци и водните проекти в Банево, Ветрен и ГорноЕзерово. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега