Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 20 500 българи се обявиха "за" създаване на зоополиция към МВР

Над 20 500 българи се обявиха "за" създаване на зоополиция към МВР

Подобни структури има в цяла Европа и по света. У нас съществуват зооинспекции в рамките на местната администрация, които обаче са с ограничени правомощия, тъй като попадат под юрисдикцията на общините. Такава беше създадена и в Бургас през 2013-а година.

Над 20 500души положиха подписа си под петиция за създаване на Зоополиция към областнитедирекции на МВР, събирана в интернет. Инициатори на подписката са групата „Контроли Грижа за Бездомните животни“ град Варна. Те настояват за спешна промяна на закона на МВР, която да позволи сформирането на подобнизвена, които да се занимават изключително с проблемите, свързани с домашните ибезстопанствените животни.

Подобни структуриима в цяла Европа и по света. У нас съществуват зооинспекции в рамките наместната администрация, които обаче са с ограничени правомощия, тъй катопопадат под юрисдикцията на общините. Такава беше създадена и в Бургас през2013-а година.

Тя е подчинена на отдел „Контрол и административно-наказателнадейност по опазване на околната среда“. Началник на отдела е Петя Димова. Вразговор с репортер на PoligrafF.net тя разясни каквопредставлява инспекцията и какви са правомощията й.

Зооинспекторитеса в структурата на „Околна среда“. Те извършват проверки по сигнали относноизоставени животни, изискванията за защита на животните и контролиратрегистрирането и отглеждането им. Тяхна е и отговорността за намаляване напопулацията на безстопанствените животни. При установени нарушения,зооинспекторите имат право да съставят актове, съгласно българскотозаконодателство.

Само презизминалата 2014-а година бургаските зооинспектори са извършили над 450 проверкипо сигнали. Съставени са над 30 акта и 83 предписания. Тяхната съдба еследната: срок за обжалване, след което се налага парична глоба спореднормативната уредба. Тук обаче се появява и най-големият проблем – правомощиятана общинския служител.

„Нашитеинспектори обхващат около 80% от случаите на нарушения. В много от случаитепроблемът остава нерешен, дори да е констатирано нарушение. Това е така, защотоние като общинска структура нямаме право да изискваме лични данни и документи,нямаме правомощията на полицейско звено. Разчитаме на съвестността на хората итяхното съдействие. Ако откажат да дадат документ за самоличност, няма как даим бъде съставен акт. Няма как да ги принудим със сила“, обясни Димова.

По думите й,колкото и малко да са тези случаи, те представляват проблем и спънка в работатана инспекторите. Проблемите си остават нерешени, а нарушенията – ненаказани.Установените нередности няма как да бъдат поправени, ако на място не присъстваполицейски служител. А това също не винаги е възможно.

Създаването назоополиция като част от структурите на МВР би разрешило този проблем. Тезислужители на реда ще се занимават специално със случаите на насилие върхуживотните, проблемите на бездомните четириноги и недобросъвестните стопани.

„Не само четакава полиция трябва да има, но и зооинспектори трябва да се назначат към всякаобщина“, смята Димова. Общинарката е на мнение, че двете структури ще сеподпомагат една друга и това ще доведе до по-продуктивна работа и на двете.

Макар Димова да е скептична за реализирането на едно такова подразделение наМВР, по думите й, това е възможно и ще бъде полезно за всички – хора и животни.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега