Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Над 5 млн. лв. предвидени за археологически проучвания при строителството на големите пътни проекти

Над 5 млн. лв. предвидени за археологически проучвания при строителството на големите пътни проекти

През миналата година от бюджета на АПИ за археологически проучвания бяха осигурени над 7,5 млн. лв. Археолозите са направили разкопки на редица обекти, като при проучвания по трасето на Видин - Монтана са открили крепост с подградие от късната античност.

През 2022 г. за проучвания на археологически обекти, открити при строителството на големите инфраструктурни проекти, в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са предвидени над 5 млн. лв. За опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „Хемус“, на пътя Видин - Ружинци – Монтана, както и на обект в землището на с. Дърманци, в участъка Мездра - Ботевград. Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на АМ „Европа“ в отсечката между Сливница и София.

През миналата година от бюджета на АПИ за археологически проучвания бяха осигурени над 7,5 млн. лв. Археолозите са направили разкопки на редица обекти, като при проучвания по трасето на Видин - Монтана са открили крепост с подградие от късната античност. Тя е в землището на с. Шипот в област Видин. Нейното проучване ще продължи и през тази година до разкриването на целия обект. 

През 2021 г. археолозите проучиха няколко некропола край видинското село Синаговци. Част от тях са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (I в. пр. Хр – I в. сл. Хр.), от ерата на принципата (II-III в. сл. Хр.) и от Първото българско царство (Х-ХI в. сл. Хр.). Открити бяха и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури – ями и вкопавания, от къснобронзовата и ранножелязната епохи.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега