Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Надежда Нейнски: В България има достатъчно закони, но те не се прилагат

Надежда Нейнски: В България има достатъчно закони, но те не се прилагат

"Тепърва ще видим до каква степен е преобърнат дневният ред на обществото ни"

"Както казват юристите, аз не съм юрист, но това, което ми направи впечатление е, че въпросът не е в големината на наказанието, а в това то да бъде извършено. В неотменимостта на наказанието. Тоест, в България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат. Правоприлагането е основният проблем в България и точно там се пресича с политиката. Онези, които прилагат тези закони, събуждат често пъти основателния гняв на обществото, че или не ги прилагат, или не ги прилагат еднакво за всички. Или пък прекаляват с някаква мярка, която след това увисва и от нея нищо не произтича. Ние ще наблюдаваме много внимателно как ще се приложат мерките, които в момента се коментират, защото, в крайна сметка, мерките имат смисъл само ако бъдат приложени". Това заяви в студиото на „Събуди се” бившият министър на външните работи Надежда Нейнски, коментирайки случаите на насилие и агресия, които предизвикаха обществнеото недоволство през последните седмици. 

"Тепърва ще видим до каква степен е преобърнат дневният ред на обществото ни. Защото най-важното в подобни случаи, като този с Дебора е, да не бъде кампанийно. Ние сме били свидетели на много кампании, които са свързани с човешки трагедии от всякакъв характер. Домашното насилие е един много сериозен проблем. Бих казала, че той не е български проблем, но в България през последните години той стана особено видим. Някой го свързват и с пандемията от COVID, когато много от хората останаха в къщи. Но смятам, че този проблем и това, което се вижда на повърхността е само върхът на айсберга. Той освети редица проблеми в начина, по който функционира държавата. Проблеми и в законодателството. Чух от предишния ви събеседник зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, че и в момента законодателството позволява много по-адекватни мерки да се вземат срещу насилниците. И нещо, което ми направи впечатление от това, което той каза, е че тепърва ще се види, защо такива мерки не са вземани", подчерта тя. По думите ѝ политическата криза също допринесла за случващото се в обществото ни. 

"Разбира се, че допринесе и то пак отново на терена на ценностите. В едно общество, където грубата сила и доминантността се превръщат в модел за подражание -  много трудно дори със законодателни мерки може да бъде прекъснат такъв порочен кръг. Така че, отново се връщам на това, с което започнах. Най-важното е тези мерки да не бъдат кампанини. И според мен те трябва да бъдат мерки на държавата, разбира се, по отношение на начина, по който тя функционира и на законодателството, но тук трябва да се обърне огромно внимание и на това което се случва в училищата, които не правят изключения по отношение на насилието", посочи Нейнски. 

Според нея свръхреакцията понякога може да бъде дори толкова опасна, колкото и липсата на реакция. "Защото тя отново навежда на мисълта, че всичко е злоупотреба, че в политиката всичко може да послужи за начин за оправдаване на едно или друго действие или да бъде насочено към дневният ред на политиците. И това всъщност събужда огромния гняв в обществото. Често пъти политиците си играят с страховете и с гнева на хората, като взимат подобни кампанийни решения", категорична е тя. 

Бившият министър на външните работи посочи още, че ние сме потънали толкова много в битовите си проблеми, че на практика хората се интересуват единствено да имат сигурност в своето ежедневие на фона на разследването на Европрокуратурата за злоупотреба с евросредства. "Много трудно е да обясниш в Генерал Тошево или в друга точна на страната, че проблемът е фундаментален. В обществото трябва да се изтърпи нетърпимост към такива прояви. Близо 70% от населението не смята, че има проблем да забогатяваш чрез мошеничество. Налагат се определени модели на поведение, които след това подрастващите имитират", каза още тя.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега