Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Най-малко 10 000 са жертвите на най-мощния тайфун във Филипините

Най-малко 10 000 са жертвите на най-мощния тайфун във Филипините

Очаква се тайфунът да връхлети Виетнам днес. "Прогнозите за момента са, че тайфунът ще отслабне до тропическа буря, когато достигне бреговете на Виетнам", съобщават агенциите.

Най-малко 10 000 души са загинали в централната филипинска провинция Лейте, след като тайфунът Хайян, най-мощният, премина през провинцията и погълна  крайбрежните селища, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски началник.  

Президентът на Филипините Бениньо Акино посети днес източните провинции, опустошени от тайфуна, предаде ДПА.Акино раздаде стоки от първа необходимост в град Таклобан в провинция Лейте, най-силно засегната от Хайян. Предвидено е държавният глава да посети и Роксас в провинция Капис.  "Искаме да уверим всички, че правителството има капацитета да се погрижи за вас сега и по-късно", каза Акино на среща с представители на службата за справяне с природни бедствия преди пътуването.

Той подчерта, че приоритет на правителството е възстановяването на електроснабдяването и комуникациите и разчистването на пътищата, препречени от изкоренени дървета, автомобили и отломки, изхвърлени от мощните океански вълни.

Хаос и мародерства са започнали в опустошената от тайфуна провинция Лейте, където оцелелите отчаяно търсят храна, лекарства и дори чупят банкомати, за да се сдобият с пари. Стотици полицаи от Манила са изпратени в Таклобан, за да помогнат за възстановяването на реда, съобщават местните власти.

Представители на международни организации съобщават, че  разрушенията в зоната на бедствието са сравними с последиците от вълните цунами в басейна на Индийския океан през 2004 г. Хайян е 30-ият тропически циклон, образувал се в Тихия океан тази година. Скоростта на вятъра в епицентъра му достигна 275 км в час, а поривите надхвърляха понякога 310 км в час.Очаква се тайфунът да връхлети Виетнам днес.  "Прогнозите за момента са, че тайфунът ще отслабне до тропическа буря, когато  достигне бреговете на Виетнам", съобщават агенциите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега