Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Намереното в Гърция дете било отвлечено

Намереното в Гърция дете било отвлечено

Четиригодишно дете, наричано Мария, бе открито в цигански катун при рутинна полицейска проверка в град Фарсала, близо до Лариса, Централна Гърция. Според една от версиите на 40-годишната ромка, която в началото се представяла за негова майка, детето е родено от българка, която го изоставила.

Четиригодишно дете, наричано Мария, бе открито в цигански катун при рутинна полицейска проверка в град Фарсала, близо до Лариса, Централна Гърция. Според една от версиите на 40-годишната ромка, която в началото се представяла за негова майка, детето е родено от българка, която го изоставила.

Несъвместимият с местните външен вид на момиченцето - русокосо и зеленооко, озадачило полицаите, при което мъжът и жената, с които живеело и които са с много по-тъмен цвят на кожата, били задържани. При последвалия разпит и двамата заявили, че са биологични родители на малката Мария, която говори само няколко ромски думи и има забавено за годините си психическо развитие. ДНК тестове обаче показали, че момиченцето не е роднина със семейството, пише в. "24 часа".

Снимки и данни на детето са изпратени до организации, занимаващи се с изчезнали малолетни. Подаден е сигнал и до Интерпол.Според информация 4-годишното дете е забелязвано в град Ламия, където просело. В началото било само, а по-късно придружавано от "майката". Констатацията на психолога, прегледал детето, е, че то се държи като зверче. Ще бъде изследвано и от антрополог, за да се определи евентуално от профила на костите неговият произход. От полицията и прокуратурата са убедени, че става въпрос за отвличане.

Случаят започва да се разплита, след като назначената ДНК експертиза доказва, че ромите - 39-годишен мъж и 40-годишна жена, не са биологични родители на детето. В хода на разпитите ромите посочили пет противоречиви версии за произхода на детето и начина, по който е попаднало при тях. Едната гласи, че момиченцето е изоставено от майка си, която е българка, тъй като не е имала възможност да се грижи за него. Това твърди и адвокатът на ромите. Циганката съжалила момиченцето и решила да го вземе с мисълта, че там, където се хранят 5 деца, ще се храни и още едно. Властите обаче предполагат, че малката Мария е била похитена малко след нейното раждане през 2009 г.

"Незаконното осиновяване на малката Мария е проведено с посредничеството на трето лице, което се издирва", посочват властите.Актът за раждане на детето е издаден от община Атина, откъдето на свой ред критикуват правния режим за регистриране на дете като "проблемен и остарял", тъй като за издаване на акт за раждане не се изисква удостоверение за раждане от болницата, а е достатъчно само изявлението на един родител и двама свидетели, които са присъствали на раждането. В ромските общества стават много незаконни осиновявания с цел да се ползват държавните помощи.

В момента момиченцето е предадено на организацията "Усмивката на детето", която е временен попечител на Мария. "Детето е добре и прави опити да си играе с негови връстници, ако изобщо знае какво означава игра", споделя за изданието председателят на асоциацията Костас Янопулос. "Ще остане при нас, докато съдът реши каква ще бъде неговата съдба. Надяваме се хората да откликнат с информация и детето да намери родителите си", допълни още той.Една от версиите, по които работи полицията, е, че вероятно става въпрос за трафик на деца, принуждавани към просия.

Двамата псевдородители успели да извадят и данъчен номер на непълнолетната Мария. Срещу тях е повдигнато обвинение за отвличане на малолетни и представяне на фалшиви удостоверения.

От изданието посочват още, че в отговор на молбата за помощ, от вчера са получени над 5000 обаждания от хора, които търсят изчезналите си деца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега