Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нанков: Магистрала "Хемус" ще бъде завършена до началото на 2024-а

Нанков: Магистрала "Хемус" ще бъде завършена до началото на 2024-а

Строителството й ще приключи с една година по-рано от определения през миналата година срок.

Стартирал през 90-те години на миналия век, строежът на АМ "Хемус" върви към своя край. Това уверяват от регионалното министерство. Днес министърът Николай Нанков увери, че магистралата ще бъде готова до началото на 2024-а година.

"На база проведените процедури успяхме да съкратим сроковете и строителството й ще приключи с една година по-рано от определения през миналата година срок". Това обяви във Велико Търново Нанков. "До края на 2021 г. ще бъдат завършени нови 160 км от магистралата", каза още той.

Нанков напомни, че вече започна строителството на нови 9,3 км в участъка от Ябланица до п.в. „Боаза“ от дългата общо 420 км магистрала, от която в момента са в експлоатация 170 км.

"Индикативният срок за завършването на този участък е 2 години, но имаме уверението на строителите и на Агенция „Пътна инфраструктура“, че ще бъде съкратен на година и шест – седем месеца", съобщи Николай Нанков.

От думите на регионалния министър стана ясно, че вече приключва проектирането на 52-километровия участък от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. Проектът предвижда удължаване на трасето с 2 км, но ще бъдат спестени около 200-300 млн. лв. от държавния бюджет.

"Очакваме тръжните процедури за избор на строител да стартират през месец август и още в рамките на 2020 г. тези 52 км да бъдат изцяло изградени. Предвиждаме през месец август да стартира търг за инженеринг за други 85 км от магистралата – от разклона за Плевен и Ловеч до разклона за Русе и Велико Търново. Така до края на 2021 г. от магистрала „Хемус“ е реалистично да бъдат завършени общо около 160 км", коментира още Нанков.

"В най-изостанала фаза като процедури е 90-километровият участък от магистралата от разклона за Русе и Велико Търново до п.в. „Буховци“, но след като проектът премине през всички нормативни процедури по устройствено планиране, екологични и вещни процедури, той може да бъде завършен до началото на 2024 г.", посочи министърът и допълни, че до два – два и половина месеца се очаква да стартира реалното строителство и на най-западния участък от 16,3 км на магистралата – между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега