Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията

Народното събрание прие окончателно промените в Конституцията

Положихме максимални усилия. Много съм доволен от успеха. Днес е исторически ден за България - най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски

Промените в Конституцията вече са факт след като Народното събрание одобри на трето четене проекта за изменение на основния закон. С приетите поправки се ограничават правомощията на президента при съставяне на служебно правителство.

При служебно правителство премиер ще се избира между списък от хора. След критиките на конституционалистите председателят на Върховния касационен съд беше изключен от този списък. Изборът на служебен премиер ще бъде между: председателя на НС, управител или подуправител на БНБ, председател или зам.-председател на Сметната палата, омбудсман или заместник-омбудсман. 

Мандатът на главния прокурор се намалява от 7 на 5 години без право на повторен мандат.

Висшият съдебен съвет се разделя на две - ВСС с 15 членове и Прокурорски съвет с 10 членове.Българи с двойно гражданство вече да могат да стават депутати, ако са живели последните 18 месеца в страната съгласно промените в Конституцията.Промените бяха приети с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

"Възраждане", "БСП за България" и ИТН са против проекта за изменение.

Положихме максимални усилия. Много съм доволен от успеха. Днес е исторически ден за България - най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл, коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Приключихме темата със служебните правителства, които управляват безконтролно. Няма да има безвремие, парламентът ще работи, а ще има голям кръг от избор за служебен премиер, посочи още Пеевски.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега