Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Несебърски църкви стават културни центрове

Несебърски църкви стават културни центрове

Реализацията на мащабния проект „Вяра в Несебър” наближава своя успешен финал. След временното преустановяване на строително-монтажните работи през активния туристически сезон, сега те са подновени и се работи с усилен темп.

Реализацията на мащабния проект„Вяра в Несебър” наближава своя успешен финал. След  временното преустановяване настроително-монтажните работи през активния туристически сезон, сега те саподновени и се работи с усилен темп.

 „Вяра в Несебър” е преди всичко проект законсервация на част от средновековните църкви, както и оформлението на публичните пространства около тях.  Религиозните средища са обединени вкултурно-туристически маршрут „Духовен път” и целта на проекта е връщанетоцърквите към нов живот. Предвижда се те да станат центрове за култура чрезкамерни концерти, представяния на книги, литературни четения, творческиателиета и др. В тях ще се излъчват 3D анимационни и документални прожекции, свързани с историята на града имястото му в световното културно наследство.

В резултат на извършените до моментаконсервационно-реставрационни и строително-монтажни дейности във вътрешносттана църквите, те вече са с преобразен интериор и нов облик. Почистените тухли икамъни, контрастиращи  в бяло и червено,предават ново усещане за свежест и духовно съживяване. Макар и все още в  процес на работа, хармоничното съчетаване навъншната богата декоративна керамо-пластична украса с вътрешната вече ефакт.  

По време на реставрационнитедейности при археологически разкопки в източната страна на църквата „Св.Параскева”, вляво от апсидата, на височина около 5 м., бе открит  вграден мраморен блок с надпис на старогръцкиезик, поставен обратно. Надписът е на дорийски диалект в 4 реда. Посветен е набог Посейдон с прозвище „Асфалеос”, т.е. осигуряващ защита, безопастност –защитник на полиса. На мястото, където е открит, е съществувал античен храм.

Според археологът д-р Евтелпа Стойчева „появата” на бог Посейдон вМесамбрийския Пантеон е важно откритие, което пренарежда хронологическиантичните храмове в класическия и елинистическия полис Месамбрия. Между всичкитях храмът на Посейдон е най – старият или първият. Мраморният блок  с надписа се вписва в интериора на църкватакато ритуален елемент, свързващ античността със средновековието.Археологически находки има и вцърквата  „Св. Йоан Кръстител”.По-важните от тях са  фрагмент от изящнакаменна икона с изображение на светец, част от бронзов обков на евангелие, частот бронзов процесиен кръст и костена икона с изображение на Богородица иМладенеца.

Предстои довършването на обект„Духовен път” – от “Св. Йоан Кръстител” до “Св. Параскева” и “Св. АрхангелиМихаил и Гавраил”, свързващ всички църкви в Стария град. На отсечка от 320  м в рамките на проекта ще бъде поставенанастилка от плочи от цепен камък. Проектът, на обща стойност 1 643 230лева, в която собственият  принос наОбщина Несебър е 80 518 лева, приключва през май месец  2014 г с важниоткрития, както за морския град, така и за цялостното културно-историческонаследство на България.  Той е спродължителност 24 месеца и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативнапрограма "Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейскиясъюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега