Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Невероятно, но факт! Музиката влияе върху вкусовите възприятия от бирата

Невероятно, но факт! Музиката влияе върху вкусовите възприятия от бирата

Това доказва изследване на група учени от Оксфордския университет. Ръководител на проучването е професорът по експериментална психология Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие изучава начините, по които сетивата променят емоциите и изживяването, включително при консумацията на кехлибарената напитка.

През последните месеци, светът изглежда различен поради ефекта отпандемията на COVID-19. Според актуални данни, процентът на промяна вежедневието на хората в световен мащаб е близо 50%. Тази тенденцияпреобръща редица установени навици и води до нови начини за комуникация и споделянемежду хората. Ето защо информираността, приятните емоции, слушането на музикаили активното участие в живота на семейството, са част от адаптацията и начин засправяне с промяната.  

В подкрепа на това, интересно звучи изследванетона група учени от Оксфордския университет, според което музиката може даповлияе върху начина, по който усещаме...вкуса на бирата. 

Ръководител на проучването е професорът по експерименталнапсихология Чарлз Спенсър, който повече от десетилетие изучава начините, покоито сетивата променят емоциите и изживяването, включително при консумациятана пиво. Резултатите от неговите изследвания показват,че възприятието за вкуса на бирата се повлиява чувствително от това, коетоконсуматорът чува. В проучването на проф. Спенсър са участвали 3000респондента, разделени на няколко групи спрямо комбинациите от двата главнифактора – бира и музика. Всички те са слушали внимателно мелодии с еднаква силана звука - близо 35% от използваната аудио система. 

След това са отговорили на3 въпроса, свързани с това дали песента или произведението им е познато, далиим допада и дали смятат, че подхожда на пивото, което консумират. Следзадълбочен анализ на данните изследователският екип установява, че влиянието намузиката върху цялостната преценка за вкуса на бирата е приблизително 25%.  Подобни резултати показва проучване и на белгийскиучени, които установяват, че музикалният фон може да промени доривъзприятието за алкохолното съдържание на пивото. 

Научастниците в това изследване била дадена една и съща марка бира без те дазнаят това. Докато слушали песни от различни жанрове, нейният вкус се сторилразличен на хората, като варирал според музикалните стилове. При по-висок звук, вниманието било привлеченоот сладките нотки във вкуса на пивото, а при по-нисък – се усещат в по-голямастепен горчивите нюанси.   

 Изводът от експеримента е, че в зависимост от вида музика, се променя и начинът, по който усещаме бирата.Плодовите или тези със сладникав вкус бири си отиват най-вече с песни,които се характеризират с  чистота назвука. Музиката, включваща пиано и флейта, е най-добрият избор за този видпиво, защото тези инструменти придават лекота на звученето. От другастрана, бирите с кисела нотка, които са характерни за белгийските стилове пиво,си подхождат с бързите ритми в музиката, в които се среща и дисонанс(дисхармония на тоновете).  Не само видовете мелодии оказват влияниевърху вкуса на пивото. Стилът на харесваната музика има отношение и къмпредпочитаната бира. Силното пиво свисоко съдържание на алкохол е в отлична хармония с дарк музиката,а горчивото – с тропическите мелодии и ритми, в които виртуозно сеизявяват тромбони и тромпети. Поп и рок феновете обикновено сипоръчват пилзнер и други по-светли бири, докато почитателите на хеви метълхаресват повече тъмни.   

 Този различен поглед към света на пивото понов начин доказва, че между бирата и музиката има много по-голяма връзка,отколкото сме си мислили досега. Още повече, че и музиката, и биратастимулират произвеждането на ендорфини, които са хормоните на радостта – факт,който също е потвърден от редица научни проучвания в световен мащаб.  

С представянето на тези и още много другиинтересни изследвания и полезни данни за пивото Съюзът на пивоваритепродължава тазгодишната Националната бирена академия. В отговор напредизвикателствата на времето през 2020 г. тя ще е най-вече в онлайн вариант.„За нас новото онлайн издание на Бирената академия е креативнавъзможност да създаваме положителни емоции и поводи за усмивки, особено внастоящото положение. Повече от всякога стремежът ни е да поднесем напочитателите на бирата свежи и интересни изживявания, за да почувствамепозабравената приятна страна на живота.“, сподели Ивана Радомирова, изпълнителендиректор на Съюза на пивоварите в България.    
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега