Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Николов: Трябва да съхраним рибарството като поминък

Николов: Трябва да съхраним рибарството като поминък

"Важно е чрез политиката на ЕС и ОП „Рибарство и аквакултури” да се даде шанс да се съхрани рибарството като поминък, крайбрежният туризъм, черноморските връзки и да се развие нов сегмент за развитието на туризъм, различен от традиционния”, заяви днес кметът на Бургас Димитър Николов. Изказването му бе част от национална кръгла маса на тема „Рибарска политика 2014 – 2020“, провела се днес в Поморие.

"Важно е чрезполитиката на ЕС и ОП „Рибарство и аквакултури” да се даде шанс да се съхранирибарството като поминък, крайбрежният туризъм, черноморските връзки и да серазвие нов сегмент за развитието на туризъм, различен от традиционния”, заяви днес кметът на Бургас Димитър Николов. Изказването му бе част от национална кръгла масана тема „Рибарска политика 2014 – 2020“,провела се днес в Поморие.

По думите на Николов, на територията на нашата област сенамират около 90% от регистрираните малки плавателни съдове. Това налагаразвитие на местната политика в посока подпомагане на хората, които имат поедна-две лодки, за да се спаси традицията на рибарството в региона.

Кметът на Поморие ИванАлексиев, който също взе участиев кръглата маса, посочи рибарството, туризмът и лозарството като основен поминък на поморийци ина всички жители по Черноморието. В областтана рибарството, обаче, финансирането все още не е достатъчно, за да можетрадицията да продължава да се развива.

Бургаският депутат отГЕРБ Ивелина Василева представи презентация на тема „Политики за устойчивоуправление и опазване на природните ресурси и интегрирано развитие наЧерноморското крайбрежие”.

„Устойчивото развитиесе основава на три стълба – икономическо развитие,опазване на околната среда исоциално развитие. Интегрираното управление на крайбрежните зони (ИУКЗ) изискваинформираното участие и сътрудничество на всички заинтересовани страни в даденакрайбрежна зона, при определяне на визията и целите на развитието й.Черноморското крайбрежие се развива благодарение на силните си страни като богатобиологично разнообразие и развита мрежа от защитени зони и територии, които саповод за национална гордост.

Усилията ни трябва даса насочени към дебати и разрешаване на проблемите, свързани с ПП Странджа,община Царево, строителството върху дюни. За съжаление, повече от 10 месецаправителството не предприема никакви действия за обявяване на различни зони вБългария за защитени. Това показва липса на воля и действия на тъмно, които неса от полза за опазването на природните ценности”, заяви народният представител.

Тя коментира, чеопазването на Черно море е изправено пред множество предизвикателства катопромени в биологичното разнообразие и в климата. Ивелина Василева очерта ощеосновните акценти от Споразумението за партньорство 2014-2020 и целите наинтегрираното развитие на Черноморското крайбрежие.

„Ще настоявамеправителството да намери гъвкав механизъм за компенсация на рибарите за това,че полагат усилия за опазване на околната среда и видовете”, заяви ИвелинаВасилева.

Участие в кръглата маса взеха зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на Община Бургас Димитър Николов,народните представители от ГЕРБ Ивелина Василева и Десислава Танева, кметът наОбщина Поморие Иван Алексиев, както и представителите на Европейската комисияФранко Биаджи (съветник в отдел "Средиземноморие и Черно море" на ГД"Морско дело и рибарство) и Пауло Гувея (директор Общи въпроси в COPA–COGECA).

Събитието уважиха кметовете Димитър Германов (Приморско), ПанайотРейзи (Созопол), Георги Лапчев (Царево), Атанас Желязков (Ахтопол).

На форумаприсъстваха народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев, Иван Вълков,Диана Йорданова и д-р Галина Милева, както и министърът на околната среда и водитев мандата на ГЕРБ Нона Караджова, нейният заместник Евдокия Манева, РуменПорожанов, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие"  в периода 2011- август 2013 г. и ЦветанДимитров (зам.-министър на земеделието и храните при управлението на ГЕРБ).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега