Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нова схема: Измамници точат лични данни с фалшиви обяви за работа

Нова схема: Измамници точат лични данни с фалшиви обяви за работа

Съобщенията биват пуснати от името на престижни фирми, като условията обикновено са атрактивни. Одобрените за интервю кандидати обаче трябва да изпратят снимка на личната си карта и дори селфи с документа в ръка. В други случаи пък трябва да предоставят банкова информация.

Нова схема върлува в интернет пространството. Измамници точат лични данни с фалшиви обяви за работа. Съобщенията биват пуснати от името на престижни фирми, като условията обикновено са атрактивни. Одобрените за интервю кандидати обаче трябва да изпратят снимка на личната си карта и дори селфи с документа в ръка, разказват от NOVA. В други случаи пък трябва да предоставят банкова информация.

За такава фалшива обява сигнализира Мариела Нейчева. Потърпевшата подала документи за позиция на "офис асистент в логистична фирма". Изискванията към кандидатите са сравнително ниски - завършено средно образование, комуникативност и дългосрочни намерения. Английският език е предимство.

Беше посочена и заплатата. Казаха от 1500 до 2000 лв. нето. Това като че ли най ме грабна и кандидатствах. Няколко дни по-късно получих имейл, че съм одобрена и следва интервю, което е в 3 стъпки”, разказа Нейчева пред телевизионните камери. Инструкциите били изпратени по имейл, като било необходимо кандидатката да се регистрира във външен сайт. Там от фирмата искали мотивационно писмо, имена и дори копие на личната карта. Целта била "да се оформят документите по договора". Разчитайки на явлението FOMO - fear of missing out - страхът да не пропуснеш възможност, измамниците дори заложили срок - кандидатът имал 30 минути, за да се регистрира, след това линкът ставал неактивен.

„На следващия ден ми пратиха въпросния линк към сайта. Влязох в сайта – там трябваше да се регистрирам. Написах си трите имена, от къде съм, телефонен номер и съответно снимка. Трябваше да направя идентификация, че съм аз: лицето Мариела – със снимка на лична карта”, разказва потърпевшата. Бъдещият работодател дори имал специални изисквания за формата и размера на изпратените снимки. Кореспонденцията се водела от различни имейл адреси като някои съдържат името на компанията, а други - не.

Съветът на експертите е винаги да се проверява автентичността на обявата, както и съществуването на компанията. При кандидатстване за работа стандартно се предоставят имена, телефон за връзка. Документите са необходими едва при сключване на договор с вече избран кандидат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега