Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нови разкрития на Акве Калиде удивяват специалистите това лято

Нови разкрития на Акве Калиде удивяват специалистите това лято

Глава с диадема от каменна статуя на император и монументални структури от римския период са само част от изненадите за археолозите в последния месец на разкопки в древния бански комплекс Акве Калиде.

Глава с диадема от каменна статуя на император и монументалниструктури от римския период са само част от изненадите за археолозите впоследния месец на разкопки в древния бански комплекс Акве Калиде.

Екипът проучва опожарени пластове от IV-VI век на дълбочина 4до 6 м от съвременното равнище. В тях се откриват предимно керамика и монети отвремето на Константин Велики – първия християнски император. Голяма част отмонетите, намерени този сезон, принадлежат именно към възпоменателните серии,сечени във връзка с провъзгласяването на Византион за нова столица на Римскатаимперия от Константин Велики.   

На 15-20 м от пространството, определено за проучване тазигодина, е откритата впечатляваща монументална архитектура. Останките от нея щебъдат доразкрити в последния етап на разкопките през това лято, тъй катоучастъкът се нуждае от специалното внимание на експертите.

Друга изненада за проучвателите е засеченият зид с дебелинаот 3,6 м. Той се намира в северната част на обекта, под разкритите от ЦоняДражева през 2009 г. част от улица и дебели колони. Масивният зид - площадка напо-късен етап е преправен във входно пространство, а материалът от него епреизползван за настилка.

Тук се разкриват още множество водопроводи от къснатаантичност, които са снабдявали банята със студена вода. В пласта е примесеноголямо количество натрошена мраморна пластика. Тя е украсявала римската баня внейния разцвет, допълвайки богатата облицовка на вътрешните помещения. Сред впечатляващите находки е глава с диадема от голяма каменнастатуя, която е изобразявала личност от най-висок ранг.

Разкопките това лято потвърждават огромното значение на АквеКалиде за историята на нашите земи в периода IV-VI век, когато навлизатварварските племена готи и авари. Според ръководителя на археологическитепроучвания в Акве Калиде - доц. д-р Димчо Момчилов, вече няма съмнение, чепожарите от IV век се датират с готските нападения и тяхното трайноустановяване тук. Това се определя от разкритите още през 2012 г. погребениясред горелите пластове на вестибюла на римската баня.

В същото времеопожарените постройки в пласта от VI век се свързват с разрушенията следнабезите на аварски племена, предвождани от хан Баян. Това се доказва соткрития през 2014 г. монограм на известния византийски пълководец Каст, койтогодини наред воювал с жестоките варвари.

Всички посетители на туристически комплекс „Акве Калиде“могат да видят работата на специалистите археолози от безопасно място наизградения атриум. Археологическите проучвания, провеждани от Регионаленисторически музей Бургас, ще бъдат възобновени през идната седмица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега