Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нургюл Салимова загуби от Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова загуби от Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките

За българката поражението бе второ и тя остава с 2,5 точки, които и отреждат пето място в класирането.

Нургюл Салимова допусна загуба от рускинята Александра Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. За българката поражението бе второ и тя остава с 2,5 точки, които и отреждат пето място в класирането.

Днешната партия бе първата класическа между двете от финала за Световната купа през август миналата година, който Горячкина спечели след тайбрек.Богатата история на съперничеството помежду им сякаш повлия на 20-годишната българка. След като двете разиграха Каталонско начало, Салимова получи доста безперспективна позиция. Материално тя не изоставаше от Горячкина, но нямаше никакъв ясен план как да води атака и трябваше да позволи на рускинята да диктува темпото на дъската.

За да активизира играта си, Салимова пожертва пешка на 27-мия ход. Това накара Горячкина да нарави няколко неточности, но позицията на рускинята, която е номер 3 в световната ранглиста, остана по-добра. С напредването на партията възможностите за маневриране пред българката продължаваха да намаляват и на 60-ия ход тя се предаде.

В утрешния седми кръг, с който приключва първото от двете завъртания в турнира, Салимова ще играе с черните фигури с другата руска представителка - Катерина Лагно. В шестия кръг Лагно записа първата си победа след успех с черните над индийката Вайшали Рамешбабу.

В класирането начело с 4,5 точки е китайката Тан Чжони. Бившата световна шампионка постигна третата си победа в Торонто, след като надигра с белите фигури украинката Анна Музичук. Втора с четири точки е Горячкина, а на трета позиция е Лагно с 3,5 точки. Следва китайката Лей Тинцзие с 3 точки, пред Салимова и Вайшали с по 2,5. На последните две места с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру и Музичук. Победителката в турнира ще получи правото да играе за световната титла в края на тази година срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега