Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Няма да плащаме такси за усвояване и управление на потребителския кредит

Край на "малките буквички" в договорите
Няма да плащаме такси за усвояване и управление на потребителския кредит

Няма да плащаме такси за усвояване и управление на потребителския кредит. Това решиха депутатите на второ четене на новия Закон за потребителския кредит, съобщава ИА „Стандарт“. Народните представители не приеха пълните тексове в предложения закон, но текстовете, отнасящи се до таксите за усвояване и управление залягат в новите регламенти.

Няма да плащаме такси заусвояване и управление на потребителския кредит. Това решиха депутатите навторо четене на новия Закон за потребителския кредит, съобщава ИА „Стандарт“.Народните представители не приеха пълните тексове в предложения закон, нотекстовете, отнасящи се до таксите за усвояване и управление залягат в новитерегламенти.

Пълният приет текст по тозипоказател е следният: „Кредиторът може да събира от потребителя такси икомисиони за допълнителни услуги, свързани с договора за потребителски кредит.Кредиторът не може да изисква заплащане на такси и комисиони за действия,свързани с усвояване и управление на кредита. Кредиторът не може да събираповече от веднъж такса и/или комисиона за едно и също действие. Видът, размеръти действието, за което се събират такси и/или комисиони, трябва да бъдат ясно иточно определени в договора за потребителски кредит.“

Появиха се обаче притеснения далиелиминирането на едни такси няма да даде възможност на банките да компенсиратзагубите си с други налози. Вносителят на законопроекта – депутатът от ПГ наДПС Йордан Цонев изрази оптимистична прогноза, че макар това да е напълновъзможно, по-вероятно е самият бизнес да спре подобна тенденция заради силнатаконкуренция в банковия сектор.

„В банковия пазар има сериозна,жестока конкуренция – над 30 банки са. Разчитаме на пазара. Опитваме се дасложим ограничения за неприсъщи такси – като такса усвояване или управление накредита, което е специфична банкова дейност, работа е на банките. Основната целе да има яснота и равнопоставеност между кредитора и кредитополучателя. Поотношение на оскъпяване или намаляване на кредитите – това е въпрос на пазара”,обясни Цонев.

В новия Закон за кредититесъществуват и текстове, регулиращи формата на договорите, които банкитесключват с клиентите си. Целта е елиминиране на практиката на „малките буквички“,които обикновено представят не съвсем изгодни условия и пояснения, под коитокредитополучателите полагат подписа си. Оттук нататък, по закон, целият текстна договора ще се изписва с един размер и формат на шрифта, не по-малък от 12.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега