Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Областният управител инспектира брегоукрепителното съоръжение в Китен

Областният управител инспектира брегоукрепителното съоръжение в Китен

Предстои подписването и на Акт 15 за предаване на обекта от строителя на възложителя – МРРБ, Областна администрация Бургас и Община Приморско.

Областният управител проф. Мария Нейкова и кметът на Китен Николай Марков инспектираха обект „Брегоукрепване в северната част на град Китен“. Брегоукрепителното съоръжение е проект с местно значение, който беше част от програмата на проф. Мария Нейкова през първия й мандат като областен управител 2021 г. 

Строителството стартира през септември 2022 г. и завърши на 09 май 2024 г. При инспекцията на място се установи, че при реализацията на брегоукрепването са спазени изискванията и препоръките на компетентните органи. Предстои подписването и на Акт 15 за предаване на обекта от строителя на възложителя – МРРБ, Областна администрация Бургас и Община Приморско.

Поземленият имот, в който се изгради обектът, е с площ 13011 кв.м. По предложение на областния управител проф. Мария Нейкова е взето Решение на Министерски съвет от ноември 2021 г. имотът да се предостави безвъзмездно на Община Приморско за срок от 10 години. Инвестираните около 7 млн. лв. от държавния бюджет бяха отпуснати чрез съдействието на областния управител Нейкова. 

Изграждане на брегоукрепителни дамби, стоманобетонни вълнобойни стени и подпорни стени от габиони са реализираните строителни дейности. Така трайно се преустановява в дългогодишен бъдещ период рушенето на брега към сушата в района на крайбрежния склон на запад от нос „Урдовиза“ заради срутищни процеси, които отнемаха територия и криеха рискове за хората, пребиваващи в района. Инициативата на Община Приморско е започнала още през далечната 2013 г., когато кмет е д-р Димитър Германов.

„С реализацията на брегоукрепването в Китен е отвоювана територия от морското дъно, което е изключителна държавна собственост и с изградената нова крайбрежна алея се осъществи една 30-годишна мечта на местните жители. Искрено вярвам, че кметовете на Приморско и Китен ще бъдат добри стопанини и ще превърнат крайбрежната алея в още по-красиво и желано място за отдих и разходки за местните жители и гостите на града“, каза областният управител проф. Мария Нейкова.  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега