Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обмислят създаване на тренировъчен център за парамедици в бургаски университет

Обмислят създаване на тренировъчен център за парамедици в бургаски университет

„Анализът показва, че в страните, в които парамедиците са гръбнакът на Спешната помощ, смъртността от битови и масови инциденти, аварии и катастрофи е спаднала с 65%“, посочи Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

Тренировъчен център, в който парамедиците да подобряват своите умения и квалификация, предстои да бъде разкрит в Бургас. Идеята е на ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Христо Бозов. Той я представи пред колегата си Йоанис Зервос, консултант по спасителни дейности и първа помощ към ЕС и директор на Академия по първа помощ в Гърция.  


Снимка: Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

„Мисия на университета е да подготвя кадри за Спешната помощ, които за съжаление никога не стигат. Парамедиците имат своето доказано място в нея, поради тази причина сме разкрили прием в тази специалност и тя се радва на голям интерес“, сподели проф. д-р Христо Бозов.  Той допълни, че с удоволствие би приел г-н Зервос да вземе участие като гост-преподавател на следващия курс парамедици.

Йоанис Зервос бе в Бургас по покана на Съюза на парамедиците в България. Една от целите на Съюза е международна обмяна на опит, обобщаване и внедряване на добри практики от държавите в ЕС. 

„Анализът показва, че в страните, в които парамедиците са гръбнакът на Спешната помощ, смъртността от битови и масови инциденти, аварии и катастрофи е спаднала с 65%“, посочи Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България. Затова Съюзът се бори да има единен образователен стандарт и професията да бъде регулирана и у нас. 

По време на срещата с ректора на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ парамедиците разказаха, че все по-често ги търсят за обезпечаване на първа помощ на големи събития, спортни състезания, ралита, тв реалитита и снимачни площадки. Йоанис Зервос потвърди, че неговата академия от парамедици осигурява на терен всички холивудски продукции, които се снимат в Солун. 

В края на срещата проф. д-р Христо Бозов подари на госта най-новото допълнено издание на своето ръководство по спешна медицинска помощ. Книгата вече се нарича „Спешна медицина“ и съдържа допълнителен обем от 100 страници. От своя страна Йоанис Зервос сподели, че е автор на наръчник по първа помощ при спешни състояния в педиатрията и би се радвал той да бъде преведен и разпространен и у нас. 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега