Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обновената крайбрежна алея в Поморие ще води "По стъпките на Яворов"

Обновената крайбрежна алея в Поморие ще води "По стъпките на Яворов"

Създадена преди повече от 45 години в памет на великия Яворов, едноименната крайбрежна алея скоро ще бъде напълно обновена и още по-доловимо ще носи творческия заряд на поета. Проектът на Община Поморие за реконструкция на алея “Яворов” включва поставянето на 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове.

Създадена преди повечеот 45 години в памет на великия Яворов, едноименната крайбрежна алея скоро щебъде напълно обновена и още по-доловимо ще носи творческия заряд на поета. Проектът на ОбщинаПоморие за реконструкцияна алея “Яворов” включва поставянето на 13 скални къса, гравирани сподбрани от бележниците на поета стихове.

Красивите скали ще се поставятпо двойки по протежението на крайбрежния булевард, като всяка двойкапредставлява откъс, изписан върху камъка, веднъж с класически шрифт и втори пътс автентичния почерк на Яворов. Тринадесетата „поетична стъпка” ще бъдеединична висока скала с печатен текст от стихотворението „Калиопа”, чийторъкопис все още не е намерен.Автор на идеята ехудожникът Милчо Талев, който заедно със скулптора Атанас Стоянов е и прякоангажиран с нейното реализиране.

За да се постигне закономерност в прехода отедин камък към друг, гравираните слова са специално подбирани с помощта напрофесор Михаил Неделчев. Планът за обновяване накрайбрежната алея обхваща отсечката между Стария кей и паметника на поета ивключва още монтаж на декоративно осветление, подмяна на стълбовете и поставянена осветителни тела с по-голяма височина и мощност. Предвидени са и два къта запластични композиции на морска тематика и повече пейки за отдих. Прилежащотопространство към алеята ще бъде озеленено с нови и екзотични растителни видове.

До момента вече са засадени 16 чинара, 2 явора, 5 ливански и 3 хималайскикедъра. Предстои засаждането на 4 допълнителни явора и още над 50 кедри ичинари. Зa цялостното озеленяванеще допринесе и богатата ниска храстовидна растителност, придружена с множествоцветни декорации. По този начинкрасивата алея ще се доближи до първообраза си от далечната 1968 година и щепривлича още повече жители и гости на града, както и почитатели на Яворовототворчество.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега