Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обновеният Етнографски музей на Бургас отвори врати /Снимки и видео/

Обновеният Етнографски музей на Бургас отвори врати /Снимки и видео/

Сградата, в която се помещава експозицията, е позната като Бракаловата къща и през 2023-та се навършват 150 години от нейното построяване.

Изцяло обновеният Етнографски музей на Бургас вече отвори врати и представя пред посетителите миналото на региона. Сградата, в която се помещава експозицията, е позната като Бракаловата къща и през 2023-та се навършват 150 години от нейното построяване. През годините тя е била хотел и детска градина, а през 1980 година в нея отваря врати Етнографският музей на Бургас и оттогава не е правен ремонт. Затова Община Бургас разработва проект за нейното цялостно обновяване. На официалното откриване на обновения музей присъстваха директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов, кметът Димитър Николов, зам.-кметовете Диана Саватева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова.





Милен Николов благодари на кмета Димитър Николов за това, че Община Бургас спечели и реализира този важен за града проект.„Проектирането на сградата започва през 2017 година. Преминахме през КОВИД, когато беше изключително сложно нещо да се случи, но то се случи. Минахме през увеличението на цените на всички строителни материали и въпреки това всичко се случи. Вие сте свидетели не само на обновена експозиция, на основно ремонтирана и реновирана сграда. Вече имаме построени нови фондохранилища, етнокухня, етнокафене, открита сцена, паркинг за музейните автомобили и нещо изключително важно – две реставрационни ателиета.“, заяви директорът на РИМ – Бургас д-р Милен Николов.





Концепцията на експозицията и разположението на експонатите са дело изцяло на служителите на РИМ – Бургас. Зад стъклата на новите витрини са подредени с прецизност носии от различни населени места, накити, предмети от бита. И ако посетите обновените изложбени зали, неминуемо ще усетите духа на миналото на Бургаския край.„Искам да се обърна към директорите на бургаските детски градини и училища да доведат тук децата. Нека те видят спомените за жителите на този регион и за бежанците, които Бургас е приютил след много беди и страдания. Благодаря на всички, които помогнаха да се случи всичко това. Нека се гордеем с нашето минало и памет и да каним тук гостите на нашия град, за да оценят, че ние сме регион с богати културни и духовни традиции.“, каза кметът Димитър Николов.




След официалното откриване на обновения Етнографски музей, д-р Милен Николов показа възможностите на етнокухнята, като приготви „музейна“ рибена чорба. За приятната атмосфера на събитието се погрижиха изпълнителите от ПФА "Странджа".

Още снимки ще откриете на официалната ни фейсбук страница -ТУК!

Публикувахте от PoligrafF.net в Петък, 12 май 2023 г.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега