Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обществените посредници поискаха пряк избор и финансова независимост

Обществените посредници поискаха пряк избор и финансова независимост

"За да сме по-ефективни всяка община трябва да има местен омбудсман. Трябва да бъде изградена национална мрежа от колеги, с които да работим", посочи Мая Манолова

"При нарастващото социалнонапрежение, българските граждани все повече се нуждаят от една институция, коятода ги защитава. Омбудсманът е човек с мисия, който защитава нуждаещите се и себори срещу силните на деня монополисти. Проблемът в нашата страната е, че примрежа от 265 български общини, само в 12 от тях има местни общественипосредници". Това заяви Мая Манолова по време на Националната среща на омбудсманас обществените посредници от цялата страна. 

"За да сме по-ефективнивсяка община трябва да има местен омбудсман. Трябва да бъде изграденанационална мрежа от колеги, с които да работим. Една от причините да няматакава мрежа до момента в страната е разписаната в закона необходимост отквалифицирано мнозинство при избор на местен обществен посредник – 2/3 от общияброй на общинските съветници", посочи тя. 

Текстовете от 2003 година обаче трудно работят. За целта омбудсманите предлагат изменение в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които да променят условията - с обикновено мнозинство да се избират местни обществени посредници,които ще институционализират позицията „местен обществен посредник“.

В тази връзка омбудсманътпое ангажимент да изготви и специално предложение към финансовия министърВладислав Горанов, в което ще настоява за отпускането на целеви средства заобщините, които изберат местен омбудсман.

Националната среща беуважена от обществения защитник на София Лилия Христова, на Шумен - ИванКапралов, на Бургас - Теньо Атанасов, на Казанлък - Гинка Щерева, на Кърджали -Расим Муса, на Пловдив - Борислав Стаматов и новоизбраният на Кюстендил - ВасилИванов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега