Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Община Бургас изпраща ново искане до МРРБ за възстановяване на алеята към „Сарафово“

Община Бургас изпраща ново искане до МРРБ за възстановяване на алеята към „Сарафово“

За щастие, при пропадането на терена няма пострадали.

Подготвя се ново искане за възстановяване на крайбрежната алея към „Сарафово“, което ще бъде изпратено в МРРБ. Това обявиха от пресцентъра на Община Бургас. След силния вятър и мощното вълнение през изтеклия уикенд, част от нея пропадна в морето. Това я направи неизползваема. За да стигнат до квартала, пешеходци и велосипедисти вече трябва да минават по горния много по-неудобен „селскостопански“ път. За щастие, при пропадането на терена няма пострадали.

През месеците април и май 2022 година за първи път е поискана помощ от държавата за спиране на пропадането на част от крайбрежна улица с велоалея към кв. „Сарафово“. През юли миналата година е изпратено второ писмо до Областна управа и МРРБ. Ефективни стъпки за решаване на проблема обаче не са последвали, отбелязват от Общината.


Снимка: Община Бургас

След това Община Бургас спешно изготвя и предоставя на МРРБ проект, с който се конкретизират и остойностяват мерките за укрепване на свлачището

В писмо от 19 юни тази година министерството отговаря така:

„Видно от постъпилата документация, Община Бургас е възложила представения проект, с който се засягат имоти, които не са нейна собственост. Община Бургас не притежава права на възложител по смисъла на чл. 161 от ЗУТ за реализация на изработения проект, предвид собствеността на засегнатите имоти. Предвид изложеното, връщаме внесения инвестиционен проект.“

По информация на Община Бургас с писмо от 2 август тази година областният управител повторя тезата на регионалния министър добавяйки:

„Предвид обществената значимост на крайбрежната улица за жителите и гостите на Бургас, може на този етап да отправите искане до МРРБ, чрез Областен управител на Област Бургас, за обявяване на имота за частна държавна собственост и прехвърлянето му безвъзмездно по реда на чл. 54 от ЗДС, за да се реализира предвидената по подробен устройствен план велоалея“. 

След първоначалното срутване и първия призив за помощ, областният управител организира среща на място с експерти от “Геозащита“ ЕАД - гр. Варна. От „Геозащита“ изпратиха становище с констатации и препоръки. Според тях проблемът е бил предизвикан от повърхностни води. Две от препоръките, свързани с ограничаване на движението по алеята и поставяне на нужната сигнализация, са били изпълнени от Община Бургас. Поставени са били съответните пътни знаци и насипна дига за недопускане на автомобилно и пешеходно движение. Въпреки това, преминаването на велосипедисти и пешеходци там е продължило. Движение има и днес, отбелязват от Община Бургас.

Третата препоръка е свързана с необходимостта от предприемане на действия за повърхностно отводняване и асфалтиране. Тъй като засегнатият имот е държавна собственост, тези действия би следвало да се предприемат от страна на държавата, заявяват от Община Бургас.

Междувременно ежедневните наблюдения, които извършваха експерти на Общината, показваха, че разрушителните процеси не затихват, а се задълбочават. Затова тя със собствени средства е възложила да бъде извършен обстоен оглед от независими експерти със съответната професионална квалификация. Според тях основна причина за дестабилизацията на терена е морската абразия. Друга причина е нарушаването на баланса на наносите в тази територия, вследствие на изградената брегоукрепителна дамба. За да се предпази брегът от последващи неблагоприятни абразионни и свлачищни процеси, те препоръчаха дамбата да се удължи с 300 м. в посока м. „Ъгъла“.

Още тогава Община Бургас отчита като обезпокоителен факта, че е налице разминаване в становищата на държавната „Геозащита“ ЕООД - гр. Варна и частната „Проект трой“ ЕООД - гр. Варна. Затова тя продължи да настоява за предприемане на адекватни действия от държавата за обезопасяване на брега, а с това и за опазване на живота и здравето на хората.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега