Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

България спечели европейската титла по шахмат при жените

България спечели европейската титла по шахмат при жените

Националният отбор на България за жени е европейски шампион по шахмат за пръв път в историята.

Националният отбор за жени на България спечели Европейското отборно първенство по шахмат, провело се от 11 до 20 ноември в Будва, Черна гора. В последната среща бяха надиграни и световните шампионки от Грузия с 2,5 - 1,5. На първа дъска с бели фигури Антоанета Стефанова (СКШ Асеновец 2006) категорично надигра съперничката си и напълно заслужено спечели. На втора дъска Нургюл Салимова (ШК Бургас 64) с черни завърши наравно с трикратно повторение. На четвърта дъска, също с черни, Белослава Кръстева (Шах ХХI) получи много трудна позиция още в дебюта и постепенно загуби. Остана партията на трета дъска на Гергана Пейчева (ШК Етър), в която се решаваше титлата. 

Междувременно преследващият ни състав на Азербайджан поведе и очерта преимущество срещу Сърбия. Това означаваше, че при реми на Пейчева допълнителните показатели щяха да решат титлата, въпреки победата ни в пряката среща с азерките. След епична битка, продължила над 5 часа и половина, нашето момиче спечели златната точка за отбора! 

"Радостта от успеха е за целия български народ! Горди сме със златното ни поколение, създавано години наред – стъпка по стъпка! Подадената от БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 2022 ръка спомогна за този грандиозен успех! Вярваме, че това е посоката и за бъдещите ни победи! Призивът ни към всички е да работим съвместно, за да се множат титлите в прослава на България. Предстои ни олимпийска година, и сме убедени, че тя ще ни донесе много радост! С отговорност към предизвикателствата и единство можем да надградим така, че да се гордеем отново с нашите момичета, а и с поколенията, които идват след тях", написаха от Българската федерация по шахмат.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега