Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общински съвет каза "да" на мащабния ремонт на "Демокрация"

Общински съвет каза "да" на мащабния ремонт на "Демокрация"

Предстоят широки обществени обсъждания относно самия проект и финансирането.

Бурно и емоционално бе приета докладната на кмета Димитър Николов за Проектно предложение „Интегриран модел за управление на градската мобилност – I етап“ по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020г. Тя включва мащабна реконструкция на бургаския булевард "Демокрация" и за броени минути успя да нажежи страстите в залата на Общински съвет. Предложението бе прието с 38 гласа "за".

Кметът Димитър Николов и общинската администрация защитиха проекта си като най-подходящ за реализиране по съответната оперативна програма. Градоначалникът посочи, че нашата Община е последната, която не е внесла проектно предложение, и уточни, че то е съгласувано с бургазлии, с бизнеса и с партньорите по проекта.

Проектът включва реконструкция и рехабилитация на ул. „Булаир“, бул. „Демокрация“ и бул. „Стефан Стамболов“, въвеждане на интегрирана система за управление на трафика в града, изграждане на паркинг в близост до трасето на Бързите автобусни линии, създаване на „бърз автобусен коридор“ по бул. „Демокрация“, чрез нова организация на движението и оптимизация на паркирането.

Общата стойност на проекта е 11 966 744,57 лева, от които 7 758 281,11 безвъзмездна финансова помощ и 4 208 463,46 собствено финансиране от страна на Общината. Размерът на необходимите средства бе една от най-спорните теми, като един след друг общински съветници се надпреварваха да посочват други пътни отсечки, които се нуждаят повече от рехабилитация. От Общината обаче посочиха, че оперативната програма "не финансира асфалтиране" а "интегрирани модели".

Целта на проекта е да създаде по-добри възможности за бургазлии да използват линиите на градския транспорт, както и подобряване на управлението на трафика. Неочаквано съветникът от БСП Евгений Мосинов подкрепи проекта, но с уточнението, че изпълнението му трябва да бъде стриктно контролирано от специална комисия. Той поиска и по-ясно очертани разчети на финансирането на реконструкцията.

Макар общинските съветници да дадоха зелена светлина за подаване на проекта, откъде ще дойде собственото финансиране на Общината все още не е ясно. Зам.-кметът Руска Бояджиева уточни, че до този момент в самата Община не е коментирана тази тема, но при подготовката на мащабната инициатива ще бъде чуто и мнението на бургазлии. Предстоят широки обществени обсъждания относно самия проект и финансирането.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега