Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общинският съвет прие бюджета за 2023 на Бургас

Общинският съвет прие бюджета за 2023 на Бургас

По време на обсъждането Манол Тодоров предложи преразпределение на сумите, предвидени за спортните клубове. Според него средствата, предвидени за новосъздадения волейболен отбор за жени на „Дея спорт“ от 180 000 лв., трябва да бъдат пренасочени към други клубове, а за него да останат 30 000 лв. Причината е, че към момента този отбор все още няма постижения, за разлика от другите. Това предложение беше отхвърлено от съветниците.

Общинските съветници в Бургас приеха проекта за бюджета за тази година с 38 гласа за и 9 против. По време на обсъждането му имаше както положителни мнения, така и критики от страна на съветниците. От самото начало групата на БСП заявиха, че няма да го подкрепят и призоваха колегите им, които се смятат също за опозиция в местния парламент, да направят същото. От администрацията обясниха, че заради това, че този бюджет се приема твърде късно, няма как да бъдат включени нови предложения за отделяне на средства за ремонти и други, предава БНР Бургас.  

Този бюджет е нереалистичен, не дава предложения и решения за справяне с основните проблеми на Бургас, без ясни цели и приоритети, които да са подкрепени финансово. Това коментира Христо Панайотов от БСП. "Продължаваме с дълговото бреме. Общинският принос към бюджета е 180 млн. лв., а разчетът за дълг за тази година е до 80 850 000 лв., т.е. съотношението дълг-собствени приходи е от 45 %. За Бюджет 2022 г. , това съотношение е било 33 %. Община Бургас е станала твърде зависима от външно финансиране при осъществяване на капиталовата си програма. Общо 67.1 млн. лв. са външните средства за осъществяване на капиталовите разходи. Като нашите вътрешни средства са само 13,7 млн. лв., от които 7,5 млн. лв. са преходен остатък", посочи той. 

Панайотов допълни, че Общината все по-малко разчита на генерираните свои приходи. За поредна година са предвидени незначителни средства за ремонт в населените места в Общината, посочи той. 

"В приходната част на бюджета за 2023 г. на Община Бургас липсва управленска воля и способност за търсене на допълнителни приходоизточници. Включително по-ефективен начин за управление и разпределение на общинската собственост и управлението на общинските дружества. Според нас, общинските съветници от БСП, приоритетите би трябвало да са  подобряване условията за насърчаване икономическото развитие на града, намаляване на финансовата тежест на гражданите и фирмите на Бургас при административното им обслужване. Трябва да се работи за увеличаване на общинските жилища. Също така повече средства за инфраструктура, не само в Централна градска част и големите комплекси, но и в по-малко населените места", допълни той. Относно дълга, има средства от кредити, които не са усвоени и затова се получава разлика, обясни зам. –кметът Красимир Стойчев. 

"Дългът е 50 млн. лв. Има санкция на Общинския съвет, че сме поели дълг за изграждането на новата болница. Вътре са 25 млн. лв., които ще се усвояват в близките 5 години. Коефициентът на задлъжнялост на Община Бургас, при разрешено до 15 % върху нашите местни приходи и изравнителната субсидия, нашият коефициент е 2,4 %. Относно това, че не са вързани приходи с разходи, считаме, че нашият бюджет е напълно балансиран. Ние сме публична структура, основната ни задача е да задоволяваме нуждите на гражданите. Затова се правят и много социални разходи. Законът позволява в някои случаи разходите да надвишават приходите", отговори зам.-кметът. 

Кметът Димитър Николов също отговори на критиката на общинския съветник. "Отначало ме критикувахте, че осигуряваме повече външни източници за капиталови дейности, а по-малко със собствени средства. Две изречения след това ни атакувахте, че трябва да търсим повече допълнителни приходоизточници, за да осигуряваме разходи за капиталови дейности. Рекорд имаме тази година по осигуряването на капиталови разходи, за осигуряването на инвестиции изключително и само в индустриални предприятия за сертифицирани компании. Няма град в държавата, община, която да е отделяла толкова голям процент средства за развитието на своето здравеопазване. В тази детска болница освен, че ще има денонощен спешен център, ще има и един дежурен педиатър. Ако не асфалтираме дадена улица тази година, а го направим след 4 години, нищо драматично с община Бургас няма да се случи, но ако изтървем възможността да направим тази детска болница, всички ние, включително и мен,  сме за убиване, ако пропуснем този шанс на Бургас. А този бюджет гарантира това" , посочи кметът. 

По време на обсъждането Манол Тодоров предложи преразпределение на сумите, предвидени за спортните клубове. Според него средствата, предвидени за новосъздадения волейболен отбор за жени на „Дея спорт“ от 180 000 лв., трябва да бъдат пренасочени към други клубове, а за него да останат 30 000 лв. Причината е, че към момента този отбор все още няма постижения, за разлика от другите. Това предложение беше отхвърлено от съветниците.Това е последният бюджет на Бургас, който този Общински съвет гласува.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега