Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Обявиха пожароопасен сезон за горите в Бургаско

Опасността се отнася и за още 6 области
Обявиха пожароопасен сезон за горите в Бургаско

В първите области на територията на страната вече е обявен пожароопасен сезон в горите Това са Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пазарджик, София и София-област, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

В първите области на територията на страната вече е обявен пожароопасен сезон в горите Това са Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пазарджик, София и София-област, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). По данни на ИАГ през 2012 г. са регистрирани 876 горски пожари, при които са засегнати 12 730 хектара горски територии. Опожаряването на стърнища, ливади и пасища са сред основните причини за възникването им - 361 или 41%.

Поради човешка небрежност през миналата година са станали 223 горски пожара или 26%. Предприетите мерки са във връзка с осигуряването на пожарна безопасност, предотвратяване и гасене на пожари в горски територии и на основание Закона за горите. Според разпоредбите, обявяването му става по предложение на директора на съответната Регионална дирекция по горите и със заповед на областния управител, който определя времетраенето му. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – ноември.

Предвидени са мерки, които да предотвратят възникването на пожари. Собствениците на горски територии трябва да са бдителни, за да не допускат пожари. По време на пожароопасния сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по малко от 100 метра от границите на горските територии. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места.

Особено внимание трябва да се обърне на почистването на тревните площи покрай железопътни линии и пътища, линейни съоръжения, земеделски земи, вилни зони, туристически хижи и др. Всички големи комплекси от култури и насаждения е необходимо да се разделят с бариерни и лесокултурни прегради.

Ръководителите на сдружения на ловците и риболовците трябва да инструктират своите членове относно правилата за пожарна безопасност преди всяко пребиваване в гората. Кметовете по места трябва да поддържат телефонна връзка със структурите на пожарната при възникване на горски пожари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега