Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Очакват пика на грипа да дойде към средата на януари

Очакват пика на грипа да дойде към средата на януари

Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Пикът на грипа се очаква към средата на месец януари, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му към момента заболеваемостта е по-ниска от тази през миналата година. Забавя се с около седмица - две, каза той, като посочи, че са регистрирани случаи и на грип тип А, и на грип тип Б. Д-р Кунчев отбеляза, че в последните 2-3 години има голям интерес към противогрипните ваксини. Той увери, че всички ваксини, които държавата е осигурила за хората над 65 години, ще бъдат употребени. Главният държавен здравен инспектор отчете, че около нас продължава да има и Covid. По думите му в 95% от случаите при хора с добро общо състояние заболяването преминава доста по-благоприятно отколкото преди 2 години. Д-р Кунчев съветва да избягваме контакт с болни хора, както и да носим маски на места, където се събират много хора. 

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той успокои, че в България няма проблем с коклюша. От началото на годината имаме само 19 случая и сме много далече от драматичните цифри, увери д-р Кунчев. По думите му имунизационният статус на населението в България по отношение на коклюша е сравнително добър, но: "Би могъл да бъде и още по-добър, който да ни гарантира, че дори при поява на случаи, те няма да прераснат в епидемия. За това е необходим обхват от 95%. За различните области има известни разлики. Като цяло обаче ние сме под този оптимален обхват. В различните годините той се движи между 89-90 до 94%, като в по-ниските възрасти е по-висок. Колкото повече порастват децата, малко по-трудно ги намираме, има движение на населението и този обхват постепенно спада". 

Д-р Кунчев посочи, че причините за това са различни. В големите градове страх и колебание у родителите всяват антиваксиналните движения, каза той, като отбеляза все пак, че този процент не е толкова голям - до 5%. При ромското население и хората, работещи в чужбина, също има затруднения, коментира специалистът. В България масово се използва 6-валентната ваксина, която се прилага на децата още от 2-3-4 месец, напомни здравният инспектор. Отчитайки това, че имаме възвръщане на коклюша, предприехме стъпка през 2019 г. да прибавим коклюша като реимунизация на 12 години, което оказва влияние, изтъкна той. 

Според него в момента има други заболявания, които представляват риск, като морбили и дифтерия. Не така обаче стоят нещата във Великобритания, където зачестяват случаите на заразяване с острото респираторно заболяване коклюш, наричан още на Острова "100-дневна кашлица". В Англия и Уелс за периода юли-ноември има регистрирани 716 случая, което е три пъти повече за същия период на миналата година. Общо за годината случаите досега са 1141.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега