Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Официално: В България е обявено извънредно положение заради епидемията от Covid-19

Официално: В България е обявено извънредно положение заради епидемията от Covid-19

Решението бе взето от НС с пълно единодушие!

Народното събрание прие решение, с което се обявява извънредно положение на територията на България във връзка с епидемичното разпространение на коронавируса Covid-19 по света и у нас. На правителството е възложено да въведе необходимите мерки за ограничение на заразата, включително да приема законодателни промени. То ще продължи един месец - от 13 март до 13 април.

Предложението бе включено в дневния ред като извънредна първа точка. Дискусията започна с доклад от страна на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

"Вече не става дума за единични случаи, тъй като 11 от лицата са контактни за приетото в столицата семейство, заразено с вируса. Те са се заразили след семейно тържество в българско село, на което е присъствал пътувал в чужбина гражданин. Освен това имаме три огнища, които са независими едно от друго", изтъкна проф. Мутафчийски.

Той коментира, че "вербалните мерки" вече са неефективни, което налага по-строги законови и санкционни режими. Необходими са и други административни и правни възможности, включително изменения на законовата уредба по отношение на статута на болниците и задълженията на медицинския персонал, в светлината на очакваното през следващите дни и седмици развитие на епидемията у нас.

"Ще искам спешен разговор с председателя на Европейската комисия, тъй като затварянето на границите ще блокира стопанския живот, ще блокира наши шофьори, които ще попаднат между границите. С министър Желязков ще предложим т.нар. "чисти коридори" за транспорта, за да няма проблем с доставките на хранителни и други стоки, да не се възпрепятства износа, който у нас в последните години е по-голям от вноса. В противен случай на края на годината бюджетът ще пострада с 3 млрд. лева", заяви в обръщението си към Парламента премиерът Бойко Борисов.

"Нито една държава не е приложила повече мерки, отколкото ние. Извънредното положение ни е необходимо единствено за недисциплинираните хора, които не възприемат вербалните препоръки", допълни Борисов, като цитира данни на СЗО, според които за инкубационен период от 14 дни, контактните лица на един заразен са над 800. По думите му, вероятно ще се налага наказание от 1 година за нарушителите на карантинните режими.

Първа от народните представители се изказа лидерът на БСП - Корнелия Нинова, която благодари на Правителството, че е възприело част от препоръките на левицата. Тя настоя и за икономически и социални пакети, които да "омекотят удара", който се очаква да последва за бизнеса и гражданите в следствие на наложените мерки и разпространението на вируса.

Предложението бе прието с пълно единодушие. В гласуването участваха 201 народни представители, всички от които гласуваха "За".

Припомняме Ви, че извънредното положение е по предложение на Министерски съвет и Националния оперативен щаб. Очаква се до края на деня да бъдат формулирани и новите, по-строги мерки за ограничаване разпространението на Covid-19.

Още четири страни в Европа също обявиха извънредно положение. Това са Унгария, Словакия, Чехия и Литва.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега