Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Омбудсманът с искания към МОН за матурите

Омбудсманът с искания към МОН за матурите

Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн форум по проблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министър Вълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала в изпитите за VII и XII клас.

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка дообразователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материалапо български език и литература и по математика, обхванат в изпитите отНационалното външно оценяване за учениците от VII клас, както и за Държавнитезрелостни изпити на учениците от XII клас.

 Припомняме, че на 10 декември м.г. в онлайн форум попроблемите на дистанционното обучение, организиран от омбудсмана, министърВълчев заяви, че министерството мисли в посока да съкрати част от материала визпитите за VII и XII клас. До момента обаче няма никаква яснота, коетодопълнително внася напрежение сред децата и родителите им.   

 В препоръката си доц. Ковачева отново настоява и затова, МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от IV и Xклас.  

Поводът за поредната препоръка на обществения защитникса множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяваттревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал повреме на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове. Те посочват,че от 95 дни през изминалата учебна година, учениците от VI клас са училиприсъствено едва 22 дни, а през настоящата учебна 2020/2021 годинаприсъственото обучение на учениците от VII клас от началото на учебната годинае едва 33 дни към м. март 2021 г., като подобна е ситуацията и с учениците отXII клас.

 „Гражданите посочват, че учениците месеци наред сеобучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхнатаподготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено иняма как той да бъде наваксан“, подчертава Диана Ковачева. 

 Омбудсманът акцентира в препоръката си, че къминституцията на омбудсмана всеки ден продължават да постъпват жалби от ученици,родители и представители на граждански и родителски организации, които искатотмяна на матурите през тази учебна година след завършването на IV и X клас. Тесе аргументират с факта, че учениците не са усвоили пълноценно нужните знания иумения, тъй като дълго време са били в дистанционна форма на обучение, а и нямакак да компенсират пропуснатото учебно съдържание. Обръщат внимание, че и къммомента присъствените учебни занятия във всички училища в цялата страна сапреустановени до края на месеца заради усложнената епидемична COVIDобстановка.  

 „Бих искала отново да подчертая, че като националеномбудсман съм запозната с трудностите, с които учениците, учителите, а иродителите, се сблъскват при провеждането на обучението от разстояние велектронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да замени пълноценноприсъственото обучение и да осигури необходимото високо качество наобразование“, категорична е Диана Ковачева. 

 Според нея сегашната ситуация отново затвърждаваизводите, че искането за отмяна на матурите е абсолютно основателно, защотодецата се нуждаят от подкрепа и възможност да покажат знанията си в нормалниучебни условия, а не в момент, когато има сериозен риск от зараза.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега