Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Орешарски: Ще работим за по-висок процент усвояване на европейски средства

Орешарски: Ще работим за по-висок процент усвояване на европейски средства

Усилията, които правителството полага за минимализиране на проблемите в рамките на приключващия програмен период и подготовката на Стратегията за партньорство за следващата финансова перспектива бяха сред основните акценти на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан.

Усилията, които правителството полага за минимализиране на проблемите в рамките на приключващия програмен период и подготовката на Стратегията за партньорство за следващата финансова перспектива бяха сред основните акценти на срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан.

Премиерът определи срещата като ползотворна и благодари на комисаря за коментарите. Орешарски изтъкна, че те са много полезни, за да може в последните редакции на Споразумението за партньорство да бъдат отразени максимално приоритетите на Европейската комисия, наред с българските приоритети.

„Разчитам на подкрепата на комисар Хаан и на експертите му, както и досега. Надявам се да продължим така конструктивно и бъдещата си работа“, каза министър-председателят. По време на срещата премиерът обърна специално внимание на Оперативна програма „Образование и наука“. Дискутирани бяха още подобряването на административния капацитет на централно и местно ниво, Дунавската стратегия и инструментът за свързаност на Европа. Министър-председателят запозна комисаря Хаан и с част от мерките на правителството за намаляване на административните тежести върху бизнеса и с промените в Закона за обществените поръчки.

Комисар Хаан също изрази удовлетворение от конструктивната среща, която започна по-рано от предвиденото и продължи повече от час. Той изтъкна, че в отделни сектори България има да наваксва по отношение на усвояването на европейските средства.

„През следващия програмен период структурните фондове и финансирането от тях ще бъдат насочени предимно към икономиката, по-конкретно – предвижда се подкрепа за малките и средни предприятия, за иновации, за запазването и разкриването на нови работни места. Акцент ще се постави върху младите хора и възможността за стартиране на нови фирми, тъй като те създават нови работни места“, каза Хаан.

Той обърна внимание върху образованието, научните изследвания и подобряването на квалификацията. „Според нас е необходимо да се насочи финансов ресурс върху ограничен брой приоритети, които са ясно изведени“, добави европейският комисар. Хаан отбеляза, че към момента нивото на усвояване на европейски средства в България е 35% и е важно темпът да се запази. „Много се надявам, че при приключване на финансовата перспектива процентът ще бъде значително по-голям”, каза министър-председателят Пламен Орешарски.

„Считам, че трябва да се работи и през следващия програмен период върху цялостното подобряване на капацитета, така че за следващия програмен период да постигнем значително по-висок процент на усвояване, да го усвоим по- ползотворно, с много по-голям ефект върху крайните цели, които си поставяме при използването на европейската помощ”, добави премиерът.

В отговор на журналистически въпрос комисар Хаан изтъкна, че следващата година председателството на ЕС ще бъде поето от Италия и Гърция и вече са поставени на европейско ниво въпроси, касаещи темата за бежанците. Хаан подчерта, че възможностите на структурните фондове са ограничени, защото принципът им е, че средствата от тях трябва да се насочват за трайна промяна в конкретни структури. Еврокомисарят отбеляза, че има възможности, които могат да се използват за интегрирането на бежанците и може да се потърси финансиране в тази посока. Що се отнася до временни мерки, като например тяхното настаняване, от структурните фондове не може да се осигури финансиране.

Хаан каза, че основните параметри на многогодишната финансова рамка са договорени през февруари тази година. Средствата, предназначени за отделните държави-членки, са обвързани с БВП на съответната страна. Комисарят каза, че има и горен таван, който е 2,35% от БВП. „Факт е, че България има най-ниския БВП и това води до най-нисък обем от средства на глава от населението в абсолютно изражение”, обясни комисар Хаан.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега