Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Още един проект на РИМ – Бургас беше одобрен за финансиране от Министерство на културата

Още един проект на РИМ – Бургас беше одобрен за финансиране от Министерство на културата

Водеща цел на този проект е да бъде издаден каталог, в който да се представи по-голямата част от иконната колекция на РИМ-Бургас, съставена от творби със забележителни качества и интересна съдба.

Проектът „Каталог на иконите отРегионален исторически музей – Бургас“ беше одобрен за пълнофинансиране от Министерство на културата, по конкурсна сесия „ДЕЙНОСТИ ПОПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕГАЛЕРИИ“. Отпуснатите средства са в размер на 7070,00 лв. Водеща цел на тозипроект е да бъде издаден каталог, в който да се представи по-голямата част отиконната колекция на РИМ-Бургас, съставена от творби със забележителни качестваи интересна съдба. Заснемането, публикуването и атрибутирането на живописнитереликви би предоставило възможност за обогатяване на натрупаното до моментапознание за тях и би дало ход на многопластово интердисциплинарно изследване. 

 Иконитеса сред най-значимите културни ценности във фонда на Регионалния историческимузей-Бургас. Повечето от тях са придобити в резултат на успешни акции противнезаконния трафик на културни ценности в периода (1995-1998 г.), след като санеправомерно отнети от различни храмове. РИМ-Бургас е един от малкото, коитокато част от своята мисия за опазване, проучване и популяризиране накултурно-историческото наследство, успява да поддържа иконната си колекция вдобро състояние, да организира дарителски акции, подкрепящи усилията му дареставрира реликвите. Провежда теренни проучвания и насърчава научнитеизследвания в търсене на произхода на иконите и техните автори, принадлежносттаим към художествени школи и прочее. 

Стремежътда се популяризират достойнствата и значимостта на българското културнонаследство, да се вникне в неговата същност и послание, е неразделна част отцелите на описания проект.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега