Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От 4 години 12-годишно момиче е сексуално насилвано от баща си

Майката знае, но мълчи
От 4 години 12-годишно момиче е сексуално насилвано от баща си

Шестокласничка от близкото до Бургас село Черноморец е била насилвана в продължение на 4 години от родния си баща. 1 май се оказва последнияй ден, в който 35-годишният мъж й посяга.

Шестокласничка от близкото до Бургас село Черноморец е била насилвана в продължение на 4 години от родния си баща. 1 май се оказва последнияй ден, в който 35-годишният мъж й посяга. Петко П. е задържан веднага след като лекарски преглед показва, че детето е жертва на сексуално посегателство. По-късно експертиза в специализирана клиника във Варна потвърждава това.

Когато е изнасилена на 8 г., Ива* не казва веднага на майка си. По-късно се престрашава, но това не води до нищо. "Не знам защо мълчах, после казах на майка ми, но на нея й беше жал за него и още й е жал", разказва момичето пред разследващите. Никъде обаче в разговорите Ива не споменава думата “баща”, той за нея е “оня”. Работещите по случая са потресени, че всичко това става в обикновено младо българско семейство.

Бащата на момичето е на 35 г., майката - на 31 г. Той кара такси от години, тя работи като сервитьорка. Първоначално семейството живее в Бургас - по това време започва и гаврата с момиченцето. По-късно се местят в курортното селце.

Петко П. не е криминално проявен, има стара присъда за дребно провинение, но е реабилитиран. Семейството има и друго дете - момченце, на 10 г. Ива е била относително добра ученичка, не е имала проблем с овладяването на учебния материал, има си и приятелски кръг. Как обаче преживяното ще се отрази на цялостното й развитие, специалистите трудно могат да предвидят.

Това, което става в семейството на таксиметровия шофьор Петко П., изглежда, е било публична тайна за доста широк кръг от хора в Черноморец, включително и преподаватели. Вчера директорката на местното школо Йорданка Станчева не отговаряше на мобилния си телефон. Заради комбинацията от срам и страх бащата 4 години безнаказано безчинства със собственото си дете.

Филм, в който се разказва за аналогичен случай, и новина по телевизията за вкаран в затвора баща насилник помогнали на 12-годишното момиче да осъзнае, че не е длъжно на търпи. Ако "оня" влезе в затвора, ще е по-спокойно, споделя детето пред работещите по случая. Няколко дни по-късно съдът определя на Петко П. постоянна мярка за неотклонение и той остава зад решетките. Образувано е бързо полицейско производство, което вече е приключило, и делото е вкарано в съда за насрочване.

Защитата на бащата е поета от служебен адвокат, тъй като никой от колегията не искал да поеме случая. Според запознати родителят има подкрепата на свои близки, които не вярват на детето. За три месеца Ива е настанена в защитено жилище. Какво ще се случи с момичето, ще бъде решено, след като изтече този период. Тя самата иска да се прибере вкъщи. Не е загубила доверието към майка си вероятно защото също като себе си я приема като жертва, смятат специалистите. Желанието й е да се върне у дома, да е с приятелите си и да има лаптоп.

Законът предвижда до 20 години лишаване от свобода за такова престъпление. Наблюдаващият прокурор Георги Кузманов смята да поиска максимума. "Надявам се това да не се приеме като поредната пикантна новина на деня, а да бъде повод обществото да се замисли и жертвите на сексуално насилие да разберат, че държавата ги защитава", добавя той. Най-вероятно обаче присъдата на Петко П. ще бъде по-ниска.

"Клиентът ми поиска съкратено съдебно следствие", каза вчера адвокатът му Тодор Савов. В такъв случай, след като определи наказанието, съдът трябва да го намали с 1/3. Петко П. е поискал да се запознае подробно със събраните материали. Не е възразил срещу нито едно показание или доказателство. Отказал е да дава обяснение по случая, но признава вината си.  

Майката: Изпитвам вина, надявах се да спре

31-годишната Радка изглежда така, все едно е спряла да плаче преди минута. Цяла седмица бях в шок, сега съм малко по-добре, осмелява се да каже жената. Не крие, че чувства вина за дълго пазената срамна тайна в семейството. "Когато преди две години Ива ми каза: "Мамо, татко ме изнасилва!", не можах да повярвам.

Попитах я дали въобще знае какво означава това. Още ми е трудно да го приема, просто не мога да си го представя", споделя майката. След първото признание на детето майката била на косъм да сложи край от раз, но силите не й стигнали в последната минута. Тя показва направление от 14 април 2009 г., на което ясно е написано "съмнение за блудство".

Тръгва към болницата в Бургас заедно с баба си, на асансьора са, когато мъжът й позвънява по телефона и пита къде са. "Баба каза: "Хайде да се прибирате, че Петко ви чака", и така не се качихме до гинекологията, признава Радка.

Шамарите от мъжа й са нещо обичайно за нея в първите години на брака. Един от ударите му бил толкова силен, че ухото й се разцепило. Ива също познавала гнева на родителя. Често се връщал късно и правел скандали за неподредена стая или неизмити чинии. Радка твърди, че Петко не е злоупотребявал с алкохол. "Идваше ми да го убия, когато детето ми каза какво търпи. Той ми обеща, че повече няма да се случва, сега знам, че не е трябвало да му вярвам", признава тя. На въпроса към съпруга й защо го прави, той отговорил: "Не знам". През последните 2 г. в безизходицата си Радка споделя за случващото се с няколко души. Предупреждава дори учители на детето. Споделя по скайп с приятел на нейна братовчедка.

Сега осъзнава колко прав е бил той в оценката си: "Когато някой прави такова нещо, той не спира." Всички ми казваха: "Вземай мерки!", но толкова, вдига рамене Радка. Накрая намира подкрепа в лицето на работодателите си. Единият от тях провежда разговор с детето и накрая съветва Радка, че ако бащата посегне на Ива още веднъж, трябва веднага да отидат в болница. Това се и случва на 1 май. Тя си взе решението сама, каза ми: "Ще отида в полицията, тук или в Бургас", признава майката.

И добавя: "Трябваше да подкрепя детето си." Радка е на смяна в заведението, където работи, когато около 19 ч пристига момиченцето и казва, че бащата я е насилил отново. Собствениците на ресторанта помагат на майката веднага да пусне сигнал до полицията и да отиде до болницата в Бургас. Малко по-късно Петко П. е задържан, иззети са завивки и бельо за експертизи.

Ради все още не се е срещала с мъжа си след задържането му. Не крие, че освен от страх и срам, дълго време се е спирала и от съжаление заради това, което го чака в затвора. Сега обаче е убедена, че трябва да се разведе и да намери сили сама да се грижи за децата си.

* Името на детето е променено!

 

Източник: в. "24 часа"

Автор: Диана Саватева

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега