Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От Бургас до Истанбул за три часа с ферибот

От Бургас до Истанбул за три часа с ферибот

Проблемите с автомобилния транспорт между България и Турция налагат сериозно обмисляне на бъдеща морска връзка. Идеята се очаква да бъде осъществена с високоскоростен кораб, като комфортното пътуване ще трае няколко часа от Бургас до Истанбул.

Фериботна връзка между Бургас и Истанбул да съкрати пътуването до южната ни съседка на 3 часа. Тази идея обсъдиха на среща българския посланик Ангел Чолаков в Анкара с Мурат Орхан, генерален директор на турската фериботна компания „IDO Istanbul Fast Ferries“ (IDO), която осъществява морския транспорт на Истанбулската голяма община.

На срещата е обсъдена възможността за реализиране на проект за редовна пътническа линия по море между Бургас и Истанбул. Това обявиха днес от Българското посолство в Анкара в информация на своята Фейсбук страница, съобщава „Марица“.

В съобщението се подчертава, че двете страни се обединяват около идеята за важността от подобна морска линия. Тя би се превърнала в предпоставка за стимулиране на туризма между двете страни в сегмента „Иновативни форми с по-висока атрактивност и добавена стойност“.Предстои изготвяне на икономически анализ за рентабилността на проекта, потенциалната честота на линията и възможните опции за седмично разписание.

Министрите на външните работи на двете страни се присъединиха в търсенето и намирането на подходящи партньори за осъществяването му.Още през 2018 г. беше стартирана инициатива за морска връзка между двете страни.Тя трябваше да се осъществи по програмата на ЕС за "Трансгранично сътрудничество в Черноморския басейн“, но с настъпването на Covid-19 кризата проектът остана нереализиран.

Според агенция „Доган хабер“, пътят по море от Бургас до Истанбул ще отнема само 3 часа, а не както досега 6. Проектът е насочен към стимулиране на туризма между двете страни с фериботи.Бургаският генерален консул на Турция през 2018 г. Нурай Иньонтепе тогава заяви, че Турция се е превърнала в атрактивен пазар и че 15-20 000 души от черноморския български район са готови да пътуват до Турция.От агенцията съобщиха, че Турция е привлекателен пазар. 

Особено сега, когато турската лира е загубила стойност, всеки иска да отиде и да пазарува. Но задръстванията на граничните пунктове разколебават хората. Варна и София имат авиовръзка, докато Бургас, въпреки че има летище, няма бърза връзка с Турция, защото е много близо. В Истанбул живеят 17 милиона души, а има хора, които биха искали да посетят България. По същия начин има много български граждани, които напускат Турция много доволни и искат да отидат отново. Ето защо допълнителния транспорт е от съществено значение за икономическото развитие между двете държави", твърдят дипломатите от двете държави.

Проблемите с автомобилния транспорт между България и Турция налагат сериозно обмисляне на бъдеща морска връзка. Идеята се очаква да бъде осъществена с високоскоростен кораб, като комфортното пътуване ще трае няколко часа от Бургас до Истанбул.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега