Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От ВМРО предлагат джамията "Баня Баши" да бъде превърната в музей

От ВМРО предлагат джамията "Баня Баши" да бъде превърната в музей

Предложението е в отговор на подновените мюсюлмански религиозни служби в "Света София" в Истанбул.

Националният младежки комитет на ВМРО предлага джамията "Баня Баши" в София да бъде превърната в музей в отговор на подновените мюсюлмански религиозни служби в "Света София" в Истанбул.

"Дълги години Константинопол е бил обединителен център за православните християни в Европа, а „Света София“ – един от най-значимите религиозни символи. Превръщането ѝ в джамия е поредният знак, че Ердоган ще продължава да води османистка политика. (…) Еуфорията от този акт не подмина и България. В петък бе отслужена благодарствена молитва в софийската „Баня Баши“. Приветствията на българските мюсюлмани бяха отразени в турски медии. За нас този акт е неприемлив. „Баня Баши“ винаги е бил обект на дебати, противоречия и провокации и неведнъж се е налагала намеса на органи на реда за опазване на сигурността на храма и поклонниците. Капацитетът на джамията е между 500-700 души. Затова по време на празниците и петъчните молитви богомолците се молят отвън на тротоара. София е православна европейска столица и ние смятаме, че централните ѝ части не са правилното място за подобни гледки", посочват в позицията си от младежката организация на ВМРО.

Според тях, подходящо решение би било „Баня Баши“ да стане част от музейната експозиция на София. Зелената площ между джамията и регионалния исторически музей на София създават възможност за открити изложби, а сградата ще се впише идеално в цялостния музеен сграден фонд. Такъв статут има „Ески джамия“ в Стара Загора, която е дом на музей на религиите.

"Баня Баши" е построена през 16-и век по инициатива и с финансовата подкрепа на благодетеля молла Ефенди Кадъ Сейфуллах. Неин архитект е Синан. Капацитетът на джамията е между 500-700 души. По време на байрям обаче броят на поклонниците достига 1200 души. Поради тази причина, по време на празниците и петъчните молитви богомолците се молят отвън на тротоара.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Коментари

  • Георги
    28 юли 2020 12:22

    Абсолютни олигофрени. Тия ла*нарковци са срам за идеите на славното ВМРО!

    0 : 0

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега