Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме 100 години от Балканската война

Отбелязваме 100 години от Балканската война

Днес отбелязваме 100 години от обявяването на Балканската война. През 1912 г. четири балкански държави – България, Сърбия, Гърция и Черна гора, сключват военен съюз, насочен срещу Османската империя.

Днес отбелязваме 100 години от обявяването на Балканската война. През 1912 г. четири балкански държави – България, Сърбия, Гърция и Черна гора, сключват военен съюз, насочен срещу Османската империя. На 5 октомври Цар Фердинанд прочита манифеста, с който България обявява война на Османската империя. Това е втората освободителна война за българите, след руско-турската.  

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в Благоевград в тържественото честване по повод 100 години от Освобождението и присъединяването на Горна Джумая и Пиринска Македония към България. Държавният глава ще присъства на тържествената заря-проверка на площад "Георги Измирлиев", където ще произнесе слово.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев също ще участва в тържествата. Той ще се включи в тържественото заседание на Общинския съвет в града, което започва в 9:00 часа. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще участва в тържествените чествания в Банскопо повод 100-годишнината от Освобождението на Банско и празника на града. Председателят на парламента ще участва в 9:00 часа в тържествената сесия на Общинския съвет – Банско. Цецка Цачева ще присъства на тържествената литургия и освещаване на знамето на Община Банско пред църквата „Света Троица" и на откриването на паметник по случай годишнината.

Председателят на Народното събрание ще присъства и на възстановка на събитията от 5 октомври 1912 г. По-късно Цачева ще се обърне с приветствие към гражданите на Банско по случай празника на площад „Никола Вапцаров".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък ще участва в тържествения ритуал по издигане на националния флаг пред общината в Стара Загора за празника на града. След това той ще се включи в празничното шествие с участие на възпитаници на старозагорските училища, което трябва да завърши при Енорийския храм „Свето Въведение Богородично". Вътрешният министър, който е и председател на Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни, ще проследи възстановката на събитията отпреди век, когато Цар Фердинанд прочита Манифеста за обявяването на война на Турция.

По повод годишнината изложбата на Националния военноисторически музей „Владимир Димитров-Майстора. Сюжети от Балканската война" гостува във Военноморския музей. Изложбата включва тридесет и една творби на големия български художник, специално подбрани от фондовете на Националния военноисторически музей, които варненската публика ще може да види за първи път на своя територия.

В Бургас отбелязването на празника започна още вчера с тържествена заря. Днес честванията ще продължат с официално откриване на изложба  с уникални исторически кадри и предмети в КЦ "Морско казино".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега