Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме Деня на парковете в България

Отбелязваме Деня на парковете в България

Българският празник се отбелязва няколко дни след Европейския ден на парковете - 24 май.

На днешната дата - 28 май отбелязваме Деня на парковете в България. Празникът е учреден през 1999 година с решение на Министерството на околната среда и водите. Този ден привлича общественото внимание към значението на националните и природните паркове - територии, обявени с цел  да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност.

Любопитното е, че страната ни отбелязва този ден едва няколко дни след официалния Европейски ден на парковете - 24 май. Вероятно датата на празника у нас е изместена заради Деня на славянската писменост и култура.

Традицията за отбелязване на Ден на парковете тръгва от 1909 г., когато в Швеция са създадени първите девет национални парка. През 1999 г. Генералната Асамблея на Европейските паркове обявява 24 май официално за Ден на парковете. През същата година България взема решение и Министерство на околната среда и водите определя 28 май за Ден на парковете в България.

България традиционно е свързвана със зеленината и горите, заради богатите си природни ресурси. Горите покриват около 46% от земите ни, сочат данни на Евростат. В страната ни има три национални парка – Пирин, Рила и Централен Балкан и 11 природни парка - Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Рилски манастир, Русенски Лом, Сините камъни, Странджа и Шуменско плато.

Не рядко срещани са зелените пояси и в градовете - градинки, паркове и поляни в междублоковите пространства. Макар българите все повече да се ориентират към големите градове, природата неотлъчно ги следва дори там.

Морската градина в Бургас е любимо кътче както на жителите, така и на гостите на града. Паркът заема около 600 дка от площта на Бургас, а в него се крият едни от най-обичаните центрове на културата и забележителности. Тук са Морското казино, Летният театър, откритата сцена Охлюва, Лунапаркът, Алеята на пясъчните фигури и Експо център “Флора”...

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега