Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. В целия свят болестта е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света.

Днес отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. В целия свят болестта е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света.

Туберкулозата е опасно инфекциозно заболяване и ако не се лекува, може да доведе до тежка инвалидност или смърт. Особено уязвими от заразявани от туберкулоза са децата, възрастните хора и хората с намалени защитни сили на организма.   Източници на зараза могат да бъдат болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други), както и техните продукти.    

Световният ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието върху голямото предизвикателство за борба с туберкулозата в глобален, национален и регионален мащаб. 24 март ще се отбележи с различни инициативи в цялата страна.

През тази година денят се провежда под мотото: „Призвани сме да победим туберкулозата - за нас и нашите деца!”. По повод Световния ден за борба с туберкулозата в редица лечебни заведения в страната вече стартираха проявите по повод  „Дните на Отворените врати”. През този период се извършват безплатни прегледи за туберкулоза на всички желаещи.

Данните показват, че по време на проведените през 2009, 2010, 2011 и 2012 г. дни на „Отворените врати” са прегледани общо 41 175 лица. Открити са общо 692 лица с туберкулоза и 2 199 лица с латентна туберкулозна инфекция. Всички те са своевременно насочени за лечение и профилактика.         

През тази година мобилни екипи ще извършват скринингови прегледи за риск от туберкулоза 3 села от Област Бургас – Гълъбец, Кошарица и Равда. Мобилни екипи ще посетят и гр. Златарица и с. Петко Каравелово в Област Велико Търново. За отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата са предвидени и лекции в няколко училища в страната.

Отдел “Здравеопазване и превенции” при Община Бургас, съвместно с Общински младежки клуб “J.J.Cool A” и БМЧК, организират днес информационна кампания. Тя ще стартира в 13.30 часа от сградата на БСУ и ще обхване ул. “Александровска” , “Богориди” и част от Морската градина. Доброволци ще раздават на гражданите на Бургас материали, разясняващи какво представлява заболяването, как да се предпазим от него, какви са рисковите фактори за заразяване с “жълтата гостенка”.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега