Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Отварят детските градини и училищата, моловете остават затворени

Отварят детските градини и училищата, моловете остават затворени

От 1 април театрите ще могат да работят с публика на 30% капацитет.

Разхлабване на мерките предстои да се случи в България през април. Детските градини ще отворят врати на 5-ти април, а учениците ще се върнат в класните стаи на 12-ти април, след пролетната ваканция. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Той поясни също, че от 1 април театрите ще могат да работят с публика на 30% капацитет. 

„Моловете няма да отворят от 1-ви април, като същото важи и за големите магазини, с изключение на тези, които могат да осигурят пространство на открито. От ресторантите ще могат да работят само тези, които разполагат с открити площи и градини. Нощните заведения остават затворени“, допълни още проф. Ангелов. Фитнес центровете ще отворят от 1-ви април при 30% капацитет. Мероприятията на закрито няма да се случват поне до края на април.

Очаква се до края на деня заповедта да бъде официално издадена. 

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва да намалява, дано това е трайна тенденция. Надяваме се да сме в пика на третата вълна“, каза още здравният министър. 

Припомняме, че по-рано тази сутрин в България пристигна доставка на ваксини 51 600 ваксини на Moderna. Костадин Ангелов съобщи, че очакваме утре да получил 151 000 дози от AstraZeneca. 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. Включително за най-натоварените области като Бургас, Шумен и други, няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията”, каза той.

Относно мерките доц. Кунчев каза, че трябва да се взема предвид, че около милион българи вече са защитени. Вероятната бройка на преболедувалите е 500 000, а 450 000 са имунизирани.„Това е все още малко, за да се отрази на епидемиологичния процес. Но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме през последната седмица”, посочи доцентът.

Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. В момента това, по думите му, е преодоляно и се върви към плато.Той разясни, че в края на април ще има свободен избор на ваксини. „По-скоро трябва да работим върху мотивацията на гражданите, за да достигнем тези 70%, които ще ни осигурят спокойствие като общество”, добави главният държавен здравен инспектор.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега