Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пак сменяме регистрационните номера на колите

Пак сменяме регистрационните номера на колите

На 15 ноември тази година предстои да бъдат отворени публично подадените оферти по обществена поръчка на МВР. Според условията трябва да бъдат изработени 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС.

На 15 ноември тази година предстои да бъдат отворени публично подадените оферти по обществена поръчка на МВР. Според условията трябва да бъдат изработени 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС, съобщава ИА "КРОСС".

Според броя на обявените регистрационни номера, става ясно, че МВР е заложило приблизително 8,50 лв. за производството на един номер или 17 лв. за двойка табели без ДДС. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. за двойка табели и талон, от които 35 лв. са за табели, в които са включени два броя пластмасова подложка и секретен болт и закрепващи елементи. В западните държави табелата се продава гола за посочените по-долу цени.

От регламента на поръчката обаче не става ясно дали след 20 февруари 2014 г. водачите на автомобили ще плащат по-малко при регистрация на кола. На пръв поглед един стандартен конкурс с подадени оферти от кандидатите, но нещата не седят точно така. Съществува реален риск държавата да загуби едно печелившо предприятие и поръчката да бъде дадена на чужденци. И това - не без съдействието на ръководството на МВР. Единствената българска фирма, която през последните години е извършвала подобна дейност и е регистрирала печалба от нея, е БМВ (Безконтактни мултиплексорни вериги), т.е. в конкурса може да участва само един български кандидат.

Според източници на информационната агенция участие ще вземат и чуждестранни фирми. Кандидат е и българската Телемакс в съдружие с фирма UTSCH от Германия и Atlas Швейцария, а така също и фирма UTAL от Полша. Ако слуховете за закриване на БМВ се окажат верни, то подозренията, че конкурсът се прави, за да бъде харизан печеливш бизнес на някой от чуждите кандидати, също ще се докажат.

За закриването на БМВ се заговори след като настоящият вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че подопечното му министерство няма да се занимава с търговски дейности. Като причина за това бяха посочени негативните финансови резултати на фирмите в МВР: БМВ, РЕС, "Проинвекс" и СОД.

Изключително сериозно недоумение буди фактът, че от създаването на дружеството БМВ (Безконтактни мултиплексорни вериги) до ден днешен никой МВР министър не е имал идея за съкращаването му. БМВ изработва регистрационните табели от времето на Богомил Бонев като вътрешен министър. Още по-стряскащ и парадоксален е фактът, че през последните години единствено БМВ беше на печалба и правеше дарения на министерството. За това фирмата беше критикувана, което е меко казано странно, защото тя е собственост на министерството.

Тук не можем да не споменем, факта, че вътрешният министър Цветлин Йовчев със своя заповед от 7 юли 2013 г. забрани сключването на договори за дарение в МВР, освен в изпълнение на международни договори, по които България е страна, и съвместни проекти. Тоест чуждестранни фирми могат да даряват, но не и български.

Тук е нужно да кажем, че в момента произвежданите регистрационни табели за МПС отговарят на заданието на МВР за пътни табели заложено в последния договор. В новата поръчка са заложени 11 критерия за качество на табелата. В България има две лаборатории, които могат да дадат становище по няколко от 11-те критерии, но не по всичките заложени в поръчката, което ни навежда на допълнителни въпроси.

От броя на обявените регистрационни номера в поръчката става ясно, че МВР е заложило приблизително 8,50 лв. за производството на един номер или 17 лв. за комплект табели. От регламента на поръчката обаче не става ясно дали след 20 февруари 2014 г. водачите на автомобили ще плащат по-малко при регистрация на МПС. Тази цена колко години ще бъде подържана също не става ясно. Да не стане така, че да поевтинеят табелите, а да се увеличи цената на талоните. Или да се понижат и след това да се изравнят с цените на европейските, а те не са по нашия джоб, както може да видите по-долу.

Каква е стойността на табелите в другите държави и крайната цена за потребителите?

Най-скъпите табели са в Швейцария, където за двойка знаци се заплащат 55 евро. В Унгария цената варира от 50 до към 70 евро за специални табели, следват Русия (25-35 евро), Румъния (35 евро), Словакия (33 евро), Германия (30 евро), Сърбия (20 евро), Словения (19 евро) и Хърватска (10 евро). Тук посочените цени са само за гола табела. След това се начислява отпечатване на регистрационния номер, изготвяне на документите, закрепване на табела и пластмасова подложка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега