Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за МВР

Парламентът отхвърли президентското вето върху Закона за МВР

Парламентът отхвърли ветото на президента Плевнелиев върху новоприетия Закон за МВР. Против приемането му бяха едва 74 от народните представители. В полза на новия закон пък гласуваха 126 депутати.

Парламентът отхвърли ветото на президента Плевнелиев върху новоприетия Закон за МВР. Против приемането му бяха едва 74 от народните представители. В полза на новия закон пък гласуваха 126 депутати.

След поредното влизане на спорния закон в пленарна зала, депутатите в крайна сметка отхвърлиха ветото на президента, което означава, че Законът за МВР в крайна сметка ще влезе в сила. Той бе приет от депутатите на 28-и май т.г. и върнат от държавния глава на 9-и юни. Причината е липсата на финансова обосновка относно необходимите средства за 2014 г. и за подобряване на социално-икономическите права на служителите в МВР.

Приетият закон предвижда при извършване на оперативно-издирвателна дейност органите на реда да изследват поведението на лица и групи в контролирана среда. Липсва обаче разписана дефиниция на понятието „контролирана среда“, кой и как ще постави лица и групи в тази среда и какви ще са последиците от изследване на поведението им, смята Плевнелиев. 

В новоприетия ЗМВР са включени разпоредби, с които се създават предпоставки за нарушаване на конституционно защитеното право на достъп до обществена информация. Според Конституцията и Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), държавните органи са длъжни да предоставят информация на гражданите и ограничаване на това право може да има само по изключение. Според новите разпоредби, при отказ за предоставяне на информация се посочва само правното, но не и фактическото основание. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега