Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Павлова: Собствениците няма да връщат парите за саниране!

Павлова: Собствениците няма да връщат парите за саниране!

"Сдруженията нямат право да отнемат или да се разпореждат с ничия собственост, каквито слухове умишлено се пускат. Задълженията на физическите лица за ток, вода, парно и пр. не се прехвърлят в Сдружението и то няма как да бъде задължено да ги погасява", подчерта регионалният министър.

"Сдруженията на собствениците няма да бъдат задължавани по никакъв начин да връщат вложените средства в изцяло санираните блокове!" Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Бургас. Оттук стартира разяснителната кампания по Националната програма за енергийна ефективност, одобрена от правителството в сряда. На срещата с регионалния министър и кметът на Бургас присъстваха над 800 души, които повече от два часа и половина задаваха въпроси по безплатната програмата за санирането. 

"Областните управители ще бъдат гаранти по места от името на държавата и също ще подписват договорите, с които ще се гарантира прилагането и изпълнението на мерките от Националната програмата за Енергийна ефективност", посочи Павлова.

По думите на министъра, голямата отговорност е в ръцете на кметовете, които трябва да организират  стъпките в реализацията на мерките от безплатната програма. С подписването на договорите Сдруженията на собствениците упълномощават кметовете от тяхно име да изберат одиторските компании, които ще извършат техническото и енергийното обследване, ще изберат проектантите и фирмите, които ще извършват строително-ремонтните дейности по сградите.

Изборът на изпълнителите ще става чрез публични търгове и всяка малка фирма, която отговаря на изискванията, ще може да кандидатства, поясни регионалният министър. Тя уточни, че МРРБ както и до момента ще има единствено методическа и координираща роля.

За да се облекчи създаването на Сдруженията на собствениците и за да се избегнат излишни административни спънки, за целите на проекта ще е достатъчно само един от собствениците на имота да попълни декларация за съгласие за участие в програмата.

"Сдруженията нямат право да отнемат или да се разпореждат с ничия собственост, каквито слухове умишлено се пускат. Задълженията на физическите лица за ток, вода, парно и пр. не се прехвърлят в Сдружението и то няма как да бъде задължено да ги погасява", подчерта регионалният министър. 

Всяка сграда, която е допусната и отговаря на изискванията на програмата, подлежи на конструктивно и техническо обследване. Ако този одит препоръча изпълнението на мерки за нейното укрепване, то те трябва да бъдат изпълнени. След което сградата получава безплатно технически паспорт.  

Проектантът на предписаните мерки за енергийна ефективност трябва да предпише как точно ще изглежда сградата, за да има обща и красива визия на сградата. Държавата ще поеме разходите по премахването на външна изолация в случаите, когато тя не отговаря като материал на предписания от енергийния одит. А в случаите когато тя отговаря на изискванията, но е недостатъчна дебелината й, то тя ще бъде надградена за сметка на държавата.

Сградата, която кандидатства за саниране за целите на програмата трябва да кандидатства като цял обект, а не като отделна блок-секции или като отделни входове, посочи министър  Павлова. Законът дава възможност обаче всяка блок-секция да има свое сдружение, но независимо колко са блок-секциите и сдруженията в тях, за финансиране по програмата трябва да кандидатстват като едно цяло.

Топлоизолацията на сградата предвижда ремонт на покрива и на подпокривните пространства, на партерните етажи, на стълбищните клетки и пр.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега