Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пет растителни заместители на месото по време на постите

Пет растителни заместители на месото по време на постите

Преди точно една седмица започнаха Коледните пости. До 25-и декември, спазващите поста трябва да се откажат от месото и животинските продукти. Извън религиозния контекст, въздържането от блажни храни е полезно за цялостното ни здраве. Така организмът ни има възможността да се прочисти от токсините и да се подготви за тежките празнични трапези.

Преди точно една седмица започнаха Коледните пости. До 25-и декември, спазващите поста трябва да се откажат от месото и животинските продукти. Извън религиозния контекст, въздържането от блажни храни е полезно за цялостното ни здраве. Така организмът ни има възможността да се прочисти от токсините и да се подготви за тежките празнични трапези.

Месото, обаче, не е само и единствено вредно. То съдържа и някои важни хранителни вещества и елементи, които са необходими на тялото ни. Подготвили сме Ви пет растителни заместители за месото.

1. Авокадото е богато на протеините, мазнините, мастните киселини и ензимите, които тялото ни черпи от месото. Този плод има ниско съдържание на захари, но е богат на фибри и протеини, които са полезни и за храносмилателната система. Освен това, авокадото спомага и за балансирането на холестерола и помага в работата на черния дроб. Така, резенчетата от този плод хем са добър заместител на месото, хем спомагат за детоксикиращите ефекти от постите. Авокадото е подходящо допълнение към салати, сандвичи, ястия, под формата на дип и като допълнение към сосове.

2. Патладжанът е сред най-често използваните заместители на месото във вегетарианските режими, но е по-диетичен и здравословен източник на протеини, мазнини и фибри. Флаваноидите в този зеленчук се борят с натрупванията в кръвоносните съдове, свалят кръвното и регулират нивата на холестерола в кръвта. Приготвяйте ги като пюре, печени, като заместител на месото в "блажни ястия" или като допълнение към салатата.

3. Бобовите растения, грахът, лещата също се явяват добри заместители на месото. Соята пък е сред най-често използваните заместители във вегетарианската кухня. Те са богати на протеини и фибри, имат висока хранителна стойност и съществуват толкова видове, че трудно ще Ви омръзнат. Приготвяйте ги под формата на супи, яхнии, салати, пюрета или като допълнение към салата.

4. Гъбите също са богати на подходящите протеини и могат да послужат за заместител на месото. Освен това предлагат специфичния вкус и аромат, които могат да разнообразят трапезата Ви по време на постите. Те обаче съдържат по-малко холестерол и мазнини, което ги прави подходящо допълнение към детоксикиращата Ви диета преди празниците. Консумирайте ги печени, в комбинация с други зеленчуци, под формата на кремсупа или сосове или като допълнение към салати, сандвичи и вегетарианска пица.

5. Пълнозърнестите храни, ядките и семената също са добър източник на необходимите мазнини, мастни киселини, протеини и ензими, които по принцип черпим от месото. Освен това могат да се добавят към повечето ястия, или да се консумират самостоятелно в междинните хранения. Заложете на кестените, орехите, бадемите.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега