Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Петков: Позицията ни по отношение на Украйна е в пълен синхрон с тази на НАТО /Видео/

Петков: Позицията ни по отношение на Украйна е в пълен синхрон с тази на НАТО /Видео/

Премиерът Кирил Петков отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура.

Премиерът Кирил Петков и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха тази сутрин в централата на Алианса в Брюксел въпроси, свързани с общата работа в областта на отбраната. 

Столтенберг поздрави Петков с избирането му за премиер и благодари за приноса на нашата страна в работата на Алианса. „Това, че първото Ви работно посещение в чужбина е тук, показва силната връзка на България с НАТО", посочи той. 

Генералният секретар изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, да придобие патрулни кораби и бронетранспортьори. Той приветства стремежа на България към добросъседски отношения. 

„България допринася за стабилността на Западните Балкани с участието в мироопазващата мисия в Косово", добави Столтенберг. Той отбеляза, че НАТО трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от страните в Алианса. 

„Съюзниците са готови за смислен диалог с Москва и отправяме отново покана за заседание на Съвета НАТО-Русия", добави генералният секретар. „България ще има много конструктивна роля в НАТО и в ЕС", заяви от своя страна премиерът Петков. 

Той съобщи, че е поканил Столтенберг на посещение в нашата страна. Премиерът отбеляза, че двамата са обсъдили кризата в Украйна, добросъседските отношения, инвестициите в инфраструктура. 

„Нашата позиция по отношение на Украйна е да се придържаме към съюза си с НАТО и ЕС. Готови сме да представим всякакъв вид помощ. Но най-добрият начин за разрешаването на този конфликт е дипломатичният подход”, каза още Кирил Петков. 

Важно е да има синергия между гражданската и военната инфраструктура. Това заяви българският министър-председател Кирил Петков след срещата си с генералния секретар на NATO Jens Stoltenberg. Българският премиер подчерта, че страната ни ще продължи модернизацията на въоръжените си сили и адаптирането им към стандартите на НАТО, като амбицията ни е до 2024 година да увеличим разходите си за отбрана до 2% от БВП, включително чрез инвестиции в гражданска инфраструктура с двойно предназначение. Принос за това могат да имат проекти като бъдещ нов мост на Дунав край Русе.

Публикувахте от Министерски съвет на Република България в Петък, 17 декември 2021 г.
Източник: Nova
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега