Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Петков: В България независима прокуратура няма

Петков: В България независима прокуратура няма

"Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция", допълни Петков.

"Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България под ръководството на г-н Гешев". Това каза премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в Министерски съвет във връзка с ареста на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова."От изявлението на прокуратурата чухме, че се укриват документи за искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице, само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са всеобщоизвестни и вече са достояние и на Европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни", подчерта той.

По думите му в България независима прокуратура няма.

"Прокуратурата за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция", допълни Петков."Чухме късно днес становището на прокуратурата. Тя направи изводи за изхода от производство, на което току-що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства. По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Божков, саморъчно подписани от него", заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

По думите му никой не твърди, че сведенията на Божков имат тежест като показания на свидетел по смисъла на закона. "Това може да стане само след образуване на досъдебно производство. На практика такова е стартирало вчера", заяви той. И допълни: "Прокуратурата се постара да заяви, че МВР не е компетентно. А преди години Божков публикува факти по това производство, а прокуратурата не се самосезира по тях – не започна нито проверка, нито досъдебно производство - правомощие, което тя има”.

„За Божков и фактите, които той изнася, че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова ние сме събрали определени факти за разлика от прокуратурата, на които тя не им обърна внимание. Спомняте си, че преди време прокуратурата си оправдаваше бездействието с мотива, че това е защитна теза на Божков, който има 18-19 обвинения. Какво излиза, че ако един български гражданин има обвинения, то той няма други права ли? Той няма права да бъде пострадал от престъпления, извършени срещу него. Това е пълен абсурд".

"Искам да кажа нещо по повод на това, което чух от говорителката на прокуратурата днес. Изненадах се, за пореден път, че те нагласиха пресконференцията си късно, за да не може и ние да реагираме своевременно. Там чух откровени лъжи -  че няма проект за постановление на искане за задържане на тримата. Има проекти за повдигане на обвинения за тримата задържани. Те се съдържат в самата преписка и са изпратени днес преди обяд в прокуратурата”, подчерта Рашков. "Прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба в МВР и може би никога да не изясним дали някой от тях е извършил престъпения", каза още той. И допълни, че днес разследващите полицаи са стояли пред кабинета на прокурорите, те не са ги приели, не са искали да се срещнат с тях, за да обсъдят материалите в преписката."Денят е минал в чакане, за да излезе прокуратурата накрая и да ни сюрпризира със своето становище", каза Рашков.

И зададе въпрос: "Защо го правят това? Нека да си отговорим всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкрият престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица или не. Или ги пази вече откакто е назначен и Иван Гешев за главен прокурор. Дали прокуратурата упражнява своите конституционни задължения, или по-скоро търси възможности, за да избегне да търси отговорност от тези високопоставени лица?".

Рашков даде и директен пример за бившия финансов министър Владислав Горанов. "Преди две години за него има доклад на АДФИ, по който има извод, че по отношение на Хазартната комисия има вреди, причинени на фиска в размер на 550 милиона лева. Тъй като министърът е принципал на тази Комисия, се пита прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност от Горанов в качеството му на министър? Преди да се снабдим ние с този доклад, се оказа, че  АДФИ още миналата година е изпратила този доклад на прокуратурата. Тези доклади на Агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно в наказателния процес".  
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега