Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Петкова внася процедурата за "Белене" в Парламента

Петкова внася процедурата за "Белене" в Парламента

Правителството одобри доклада на енергийния министър.

Енергийният министър Теменужка Петкова представи разработената в изпълнение на решение на НС процедура за избор на стратегически инвеститор за проекта за изграждането на АЕЦ "Белене". Правителството одобри доклада и възложи на ръководителката на ведомството да представи документа и в Народното събрание.

АЕЦ „Белене“ следвада се осъществи на пазарен принцип (без сключване на договори за задължителноизкупуване на енергията от българската държава, без предоставяне от българскатадържава на преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, безсключването на договори за разлика от българската държава, без предоставяне отбългарската държава на корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми загарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция.

Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, налицензираната за целта площадка. Процедурата за избор на стратегическиинвеститор/ри за изграждането на АЕЦ „Белене“ съдържа и възможност завключването с миноритарно участие на големи индустриални и други консуматори наелектрическа енергия в реализацията на проекта посредством участие в капиталана проектната компания и/или чрез договори за изкупуване на електрическаенергия. Тази възможност ще даде сигурност, стабилност и предвидимост наприходите, ще гарантира финансиране от кредитни институции при по-благоприятниусловия.

В процедурата сазаложени редица условия, така че да се защитят в максимална степенимуществените и финансови интереси на българската страна, да се осигуриенергийната сигурност на България, както и да се гарантира безопаснотоизползване на ядрената енергия. Първият етап за избор на стратегическиинвеститор предвижда покана за заявяване на участие в процедурата за избор настратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ и покана за заявяванена интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания.Следва подаване на заявления от заинтересованите страни за участие впроцедурата, обвързващи оферти и провеждане на преговори.

По отношение навъзможностите за структуриране на проекта, в документа се отбелязва, чеобособяването на активите в отделна проектна компания би могло да се реализирапреди, по време или след осъществяването на преговорите с потенциалнитеинвеститори, респективно избор на стратегически инвеститор/ри.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега