Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

По предварителни разчети: За детска болница в Бургас са нужни над 75 млн. лева

По предварителни разчети: За детска болница в Бургас са нужни над 75 млн. лева

През 2022 година ще продължи подкрепата и обновяването на общинските лечебни заведения.

През 2022 година ще продължи подкрепата и обновяването на общинските лечебни заведения. Това стана ясно по време на представянето на Бюджета на Община Бургас за 2022-ра година. 

За Специализирана болница за лечение на белодробни болести са предвидени средства за хранене на пациентите. Предвидени са средства за приключване на санирането на ДКЦ 2, старт на вътрешен ремонт на лекарските кабинети, както и изграждане на асансьор в МЦ 2 в к-с „Славейков“. Общата стойност е 450 000 лева.

Продължават профилактичните здравни програми в детска възраст – „Мързеливо око“ за децата на 5 и 6 години в детските градини, „Рехабилитация на гръбначни изкривявания“ – за децата в училищна възраст. През тази година ще стартират две нови профилактични програми - „Програма за профилактика на белодробните заболявания при деца“ и Общинска програма за здравна профилактика на затлъстяване и диабет в детска възраст.

От тази година ще заработи и програма за специализация в страната и чужбина на лекари и медицински сестри в областта на детското здравеопазване за Детската болница. Предвидени са 120 000 лева.

ДЕТСКА БОЛНИЦА

Основната задача за периода на управление 2019 – 2023 г. е изграждане на болница за активно лечение на детски болести в Бургас, която ще обслужва потребностите от такъв тип здравни грижи не само на гражданите на общината, но и на целия Югоизточен регион.В изпълнение на тази цел през юли 2020 г. Община Бургас сключи споразумение за осигуряване на техническа помощ с Европейската инвестиционна банка, което има за цел да осигури консултантска помощ за проучване на потребностите и очакванията от педиатрични грижи и разработване на концепция и съответни проекти към нея – функционални, финансово-икономически, инвестиционни и архитектурни за изграждане на Детска болница.

Екипът на консорциума IDOM, базиран в Испания, включва над 30 специалисти с международен опит. Те са от 8 държави – лекари, медицински мениджъри, консултанти, финансови анализатори, архитекти, проектанти, инженери, дизайнери, които работят вече повече от година и половина над проекта за изграждане на Детската болница в Бургас.

На базата на задълбочени анализи, експертният екип е представил модел на Детска болница и обхват на дейността й.Инвестиционните параметри, предвидени за изграждането на бъдещата Детска болница в Бургас са базирани както на нормативните изисквания за болнична инфраструктура, така и на допусканията, заложени в доклада на Експертния екип за Финансовите възможности за изграждане на Болницата (Analysis of financing opportunities for the construction of the new BCH), представен през миналата година. На тази база индикативните разходи за проектиране, строителство, медицинско оборудване и обзавеждане на лечебното заведение са изчислени в размер на над 75 млн. лв.

Общината възнамерява да осигури средства за изграждането и оборудването на специализираното лечебно заведение, като използва всички възможни източници за финансиране – кредитни средства, безвъзмездни грантове по Оперативни програми, както и на подкрепата на националния бюджет, съобразно възможностите му. Вече са предприети мерки за осигуряване на целеви средства от Държавния бюджет и от оперативни програми на ЕС.Към момента експертният екип от чуждестранни консултанти от международния консорциум е представил:

Анализ на потребностите и нуждите от педиатрични здравни грижи;
Функционален проект за обхвата от дейности на болницата;
Анализ на финансовите възможности за изграждане и оборудване на Болница за лечение на детски болести в Бургас;
Функционален проект за инфраструктурата на болницата.

До средата на март ще бъде готов и първоначален подробен проект на сградата на болницата, който ще послужи за техническо задание за процедурата по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на сградата на лечебното заведение, както и за доставка на оборудването.Едновременно с това, в рамките на Техническата помощ вече са осъществени контакти с водещите детски болници в Европа. Поставено е началото на сътрудничеството на Европейската организация на детските болници ECHO - ECHO (European Children’s Hospitals Organisation), която обединява и представлява водещите педиатрични болници в Европа и се грижат за едни от най-сложните и комплексни, като заболявания, пациенти в Европа и по света, като съвместно намират решения на най-големите медицински предизвикателства в лечението на деца в днешно време. Целта е да бъде създадена възможност на голяма част от екипа на болницата от всички нива да премине през обучение в тези лечебни заведения – още преди стартиране дейността на болницата и след откриването й – от една страна, както и да се обменят опит и експертиза в лечението на конкретни медицински казуси.

Българското законодателство в сферата на здравеопазването налага рамката, в която следва да функционира бъдещото лечебно заведение. Едновременно с това при реализиране на проекта на болницата се прилагат водещите практики за изграждане и функциониране на педиатрични лечебни заведения.В реализирането на проекта на Детската болница е залегнала една основна философия - за създаване на нов тип лечебно заведение, фокусирано върху грижата за детето и неговото лечение с активното участие на родителите или близките му.

Основни параметри на Болницата: 

Обща площ - 25 000 m2, от които:
Площ по отделения и клиники – 13 000 m2
Площ на общите пространства – 8 000 m2
Площ на паркинги и външни пространства – 4000 m2

В следващите месеци до края на 2022 г. предстои да бъдат осъществени следните стъпки:

След получаване на съгласие от страна на Министерство на здравеопазването на съгласие за разкриване на Детска болница – ще се пристъпи към регистрация на Дружеството;

Ще бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за изграждане на Детската болница;

Ще бъде обявена обществена поръчка за избор на доставчици за основното оборудване, така че при изграждането на сградата да бъдат съобразени изискванията на функциониране на базисната апаратура и системите на болницата (за медицински газове, ИТК, ОВК, ХЕПА филтрация и т. н.);

Ще стартира подготовка на вътрешната документация и регламенти на лечебното заведение;

Ще се разработи и ще стартира изпълнението на Двегодишна програма за осигуряване на екип на Болницата.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега