Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Почина ген. Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО

Почина ген. Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО

Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел.

На 74 години почина генерал-майорът от резерва Съби Събев, съобщиха от Информационния център на Министерството на отбраната.

Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел.

"Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили. В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО", коментира военният министър в оставка Тодор Тагарев. 

"Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото ѝ да възстанови териториалната си цялост. През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира", посочва Тагарев.

"Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи. Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е недостатъчно. Искрени съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците! Бог да го прости!", казва още военният министър.

"Без военна инфраструктура няма как да се разгръщат способности по Източния фланг на НАТО. Тя включва летища, пристанища, железопътни линии и шосейни магистрали, така че да могат силите на НАТО при необходимост да се придвижват бързо до застрашените райони. Като част от Алианса няма как да не се адаптираме и ние…", коментира Съби Събев преди месеци в интервю пред националното радио.

Източник: bTV
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега