Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Почти невъзможна операция на бедрена артерия даде шанс на Минко да ходи

Почти невъзможна операция на бедрена артерия даде шанс на Минко да ходи

„За да отпушим артерията, направихме двоен достъп- отгоре и отдолу под коляното, срещнахме двата водача. Този метод е много по-труден, но успява да спаси крайника в случаи като този.“, обясни технологията д-р Контева.

За първи път в Бургас инвазивните кардиолози на университетска болница „Дева Мария“ отпушиха бедрена артерия по нов за България метод. В сътрудничество с екип от УМБАЛСМ „Пирогов“ бе приложена техника с двоен достъп, за да бъде премахната силно калцирана плака на кръвоносния съд, неподлежаща на лечение по стандартния метод.

Днес обаче няма да си говорим за медицинската част на интервенцията, а за чисто човешката- такава, каквато е през очите на пациента и лекуващите го лекари. 63-годишният Минко пристига в университетска болница „Дева Мария“ по препоръка на близък. „Един мой приятел от Приморско ми препоръча д-р Контева, той бил много доволен от нея. Записах си час за преглед още преди да сме довършили кафето“, започва разказа си Минко. 

Оплакванията му са от години-  много силни болки в единия крак и  невъзможност да ходи продължително време.„Кракът ме болеше много. Например, ако направя 500 крачки, трябва да спра да почина. Ходил съм на много лекари и повечето ми казаха да спирам и да почивам, защото иначе кръвоносните съдове се натоварват и страдат. С времето почивката почна да се увеличава, а болките станаха страшни. Работата ми е свързана с ресторантьорския бизнес и през сезона се натоварвам много, затова и след края на сезона потърсих решение на проблема.“

Това не е първият път, в който Минко търси помощ за проблема си. Преди година постъпва в друга популярна болница, но инвазивните кардиолози не успяват да се справят със случая. „Казаха ми, че запушването е станало като цимент и не може да се извърши тази манипулация. Това било уникален случай и не можело да се пробие. Според тях, трябвало да карам така една- две години с лекарства против болки и след това да дойда на операция, която била много сложна.“

След прегледа от д-р Мариана Контева, заключението от първата болница се потвърждава- артерията на крака е много запушена и стандартният достъп, по който обикновено се работи, не е приложим.  За късмет на пациента, секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ работи в близко сътрудничество с Отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛСМ „Пирогов“, където попадат всички специфични случаи в България. За началника на отделението в софийската болница - инвазивния кардиолог д-р Иван Мартинов - методът, който е сравнително нов в медицината, вече е рутина. Той приема да направи миниинвазивната операция в Бургас, за да го представи пред колегите си. 


Началникът на Клиниката по кардиология в университетска болница "Дева Мария"- д-р Мариана Контева заедно с началника на Отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛСМ „Пирогов“- д-р Иван Мартинов минути след операцията

„Пациентът бе правилно оценен от д-р Мариана Контева като специфичен случай, заради запушената бедрена артерия със силно калцирана плака. Най-вероятно запушването е много старо, докато стане невъзможно за лекуване със стандартен достъп. Нашият подход бе от артерия в долната част на крака, под коляното, по обратен път- така успяхме да премахнем плаката. Това е сравнително нов метод в медицината, който вече е рутиниран в „Пирогов“, тъй като при нас идват най-сложните случаи в България. Ние имаме възможност за избор на тактика, на консуматив и прочие. При нас успеваемостта е над 96% или практически всички хора, които имат проблем, могат да бъдат оперирани по този начин. При конвенционалните методи успеваемостта е 75%. Тук ще си позволя да дам отлична оценка на зареждането в университетска болница „Дева Мария“, защото без необходимите материали няма как да се случи нищо.„ разказва д-р Мартинов. 

„За да отпушим артерията, направихме двоен достъп- отгоре и отдолу под коляното, срещнахме двата водача. Този метод е много по-труден, но успява да спаси крайника в случаи като този.“, обясни пък технологията д-р Контева.Д-р Иван Мартинов разясни, че причината за проблема е атеросклерозата- едно изключително коварно заболяване.  

„Когато атеросклерозата е засегнала и краката, означава, че е разпространена в цялото тяло. Болестта първо засяга сърцето, после мозъчните съдове и чак след време, дори десетилетия, засяга и крайниците. Основно страдат пушачи и диабетици. Когато са засегнати крайниците, вече се приема, че е крайна фаза на болестта. Прогнозата е лоша, постепенно се стига до ампутация, а смъртността след ампутация в срок от две години е 80%.“ Болка в прасеца при ходене е основен симптом на атеросклерозата. Симптом е и появата на рани по пръстите или стъпалото на крака, които не зарастват. Задължително е първо да се изследват краката с ехограф, за да се установи има ли запушване на някоя артерия- аортата до пръстите на крака може да се запуши по целия път и дори на няколко места. Тогава кръвта върви по обиколни пътища и не са достатъчни за кръвоснабдяването. Недостатъчното кръвоснабдяване причинява болките при ходене, които могат да стигнат до критична исхемия- тогава се появяват болки в покой, появяват се рани и постепенно се стига до ампутации. За късмет и на пациенти, и на лекари, използваната методика за лечение вече е достатъчо развита и с нея може подобен развой да бъде отложен с години.

„Аз имам пациенти над 5 години, които проследявам и са добре. Да, случва се понякога да се прави втора интервенция, тъй като по една или друга причина тези пациенти не спазват терапията и съветите,  продължават да пушат. Това ускорява запушването. И все пак поне в 5-годишен период може да се контролира тази болест. Мисля, че всички сме съгласни, че дори и да се наложи нова интервенция, дори не може да бъде на един кантар с ампутацията.“ В заключение каза д-р Мартинов.

Клиниката по кардиология на университетска болница „Дева Мария“ е в партньорство с най-големите имена в българската кардиология, като това прави възможно внедряването на всички иновативни техники за лечение в най-кратки срокове. В университетска болница „Дева Мария“ се извършва лечение и проследяване на кардиологични пациенти с висока степен на сложност.Кардиолозите от университетска болница „Дева Мария“ извършват прегледи след запазен час на тел. 056 89 62 62.
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега