Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Подаваме документи за болнични и обезщетения по електронен път

Подаваме документи за болнични и обезщетения по електронен път

Това предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, публикуван за обществено обсъждане.

Документи за болнични и обезщетения да се подават изцяло по електронен път - това предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, публикуван за обществено обсъждане.

С проекта на постановление се предлага промяна в реда за подаване на документите за изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност, бременност, раждане и отглеждане на дете и на паричните помощи при инвалидност поради общо заболяване и при смърт на осигурено лице. В момента три са възможните начини за подаване на документи за изплащане на обезщетенията: на хартиен носител - до два документа, на електронен носител - до десет документа, а повече от десет документа се представят само по електронен път с валиден квалифициран електронен подпис (КЕП) на подателя. Целта на предложената промяна на чл. 14 от наредбата е подаването в тези случаи да се извършва само по електронен път. По този начин ще се улеснят осигурителите/самоосигуряващите се лица при представяне на документите за изплащане на паричните обезщетения в Националния осигурителен институт (НОИ) чрез подаването им по електронен път.

С предложените промени на чл. 24 и 25 от наредбата ще се разширят възможностите на осигурените лица, работили при ликвидиран осигурител и на лицата, които искат отпускане на помощ при инвалидност, да представят документи за изплащане на парични обезщетения от държавното обществено осигуряване, както и при промяна на обстоятелствата, не само на хартия, но и по електронен път с КЕП или с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ на подателя.

Наследниците на починало лице също ще бъдат улеснени при необходимост от подаване на документи при промяна на обстоятелствата, свързани с изплащане на обезщетения и помощи, тъй като предложеното изменение на чл. 28 предвижда заявлението-декларация по образец съгласно приложение № 18 от наредбата да се подава и по електронен път с КЕП или с ПИК, издаден от НОИ.

Очакваните резултати от приемането на предложените промени са да се намали административната тежест за лицата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега