Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Подаваме сигнали за незаконни дейности в гората през смартфона си

Подаваме сигнали за незаконни дейности в гората през смартфона си

Сигналите ще постъпват автоматично в звеното на системата 112 към Изпълнителна агенция по горите.

Подаваме сигнали за незаконни дейности в гората и през смартфона си чрез мобилното приложение "Спаси гората". То е разработено по инициатива на екоорганизацията WWF и може да бъде изтеглено безплатно от Google Play. Сигналите ще постъпват автоматично в звеното на системата 112 към Изпълнителна агенция по горите, както и на специално създаден за тази цел електронен адрес. В същото време те ще се визуализират и на публичната платформата за горите на WWF.

Приложението дава възможност за подаване на три типа сигнал: за незаконна сеч, за камион с незаконна дървесина и за природно бедствие. След избора на сигнал, системата ни напомня да включим GPS-а на мобилното устройство, за да посочим точното си местоположение. Налична е и опция за прикачване на медийни файлове като снимки, видео или звукозапис.

След това трябва да опишем накратко сигнала в специален прозорец на приложението, да въведем дата и контакти за обратна връзка. Ако поради липсата на интернет покритие не можем да изпратим сигнала в момента, това може да стане на по-късен етап, като в този случай трябва да използваме опцията „Запази“. Бутонът „Изпрати сигнал“ е последната стъпка от процеса.


Незаконната сеч води и до сериозни финансови загуби за държавния бюджет. Освен това влошава съществено производствените, водоохранните и природозащитни функции на горите. Според анализа на WWF върху незаконния дърводобив от 2018 г. обемът на нелегалната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. годишно или между 1/4 и 1/3 от общия добив.

Проучването разкрива, че основните незаконни дейности са свързани с отсичането на  дървета без горска марка, извършването на сечи без разрешително, транспортирането на дървесина без съответния документ, както и манипулирането на количеството или качеството на добития материал. Всичко това води до сериозни екологични последици като промяна на местообитанията, прекъсване на важни биокоридори, загуба на видове, ерозия на почвата и т.н.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега